Най-добрите спектакли от Европа гостуват на „Варненско лято“

0
0

Отношението между политическото и личното, между социалното и интимното е във фокуса на интерес в програмата на 23-ия Международен театрален фестивал “Варненско лято”, който ще се проведе от 1 до 11 юни.

Спектакъл на един от най-необичайните и световнопризнати италиански режисьори Пипо Делбоно ще открие международната програма на фестивала на 7 юни на Сцена “Филиал”. За пръв път българската публика ще може да види негова постановка и то най-новата – “Орхидеи”, определена от Френското списание „Danse” за един от най-добрите спектакли за 2014 г. Той се основава на автобиографични мотиви от живота на Делбоно, който също се появява на сцената. Случки от живота му се преплитат със спомени за неотдавна починалата му майка и размисли за потока на битието. Представлението изгражда емоционално въздействаща естетика в хипнотично съчетание на думи, образи, жестове и музика.

Варненско лятоБиографията на друг изключителен творец е залегнала в основата на спектакъла на младата звезда на съвременния чешки театър Ян Микулашек – „60-те: Златните години”, продукция на пражкия „Дивадло на забрадли“ (“Театър на балюстрадата”). Той ползва за основа дневниците на режисьора и сценарист Павел Юрачек – едно от големите имена на Новата вълна в чешкото кино през шейсетте години. Бележките от дневника му проследяват как политическата реалност се отразява във възхода и падението на един талантлив творец, намиращ се в конфликт с обществената и културна среда, както и със самия себе си. А Ян Микулашек впечатляващо съчетава на сцената средставата на театъра и киното, създавайки остър политически театър. Той е отличен с една от водещите театрални награди в Чехия за най-добър спектакъл за 2013 г.

МТФ “Варненско лято” 2015 по традиция ще представи интересни форми и имена от сферата на съвременния танц и граничните театрално-танцови форми. На 9 юни фестивалната публика ще може да проследи две представления в тези жанрове – “Жизнено пространство” на установения в Холандия режисьор Якоп Албом, както и танцовият спектакъл “Дистанция” на действащия в Белгия португалски хореограф Луис Марафа.

Важен акцент във фестивалната програма е и участието на български трупи, които са представени с международни продукции – те са част от програма “Шоукейс” и от паралелната програма фестивала.
Билетите за представленията са вече в продажба и могат да се намерят на касата на Драматичен театър – Варна.

Фестивалът се организира от Фондация „Международен театрален фестивал Вар-ненско лято“, със съорганизатори Министерство на културата, Община Варна, Българска асоциация за театър, с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Чешки център, Италиански културен институт, Британски съвет, Гьоте-институт, Обединена Българска Банка и др.