Наградите на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма“

0
0

Наградата за цялостен спектакъл  на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма“, Шумен, взе постановката „Възхвала на колебанието“ от Георги Господинов на Драматичен театър „Стефан Киров“, Сливен, режисьор Маргарита Младенова.

Журито на фестивала с председател Никола Вандов и членове Васил Банов, Кремена Бабачева, Петър Денчев и Милена Фучеджиева обяви носителите на наградите в тазгодишното – XXIV-то поред издание на фестивала на 16 май.  Те избираха между 13 постановки на български театри.

Маргарита Младенова получи награда и за режисура. Тази година наградите за режисура са две, с другата е отличена Катя Петрова за спектакъла „Колекционерката“ от Радослав Чичев. Постановката на столичния Театър 199 е отличена и с наградата за сценография-тя се присъжда на Рин Ямамура.

Наградата за мъжка роля  взе Герасим Георгиев-Геро, за две свои сценични превъплъщения- в спектаклите „Семеен албум“от Малин Кръстев, постановка на Младежкия театър „Н.Бинев“, София  и „Свалячи“ от Елин Рахнев.

Наградата за женска роля получи акатрисата Теодора Духовникова за ролята си на Сара в спектакъла „Към пропаст“ на Шуменския драматично-куклен театър.

Наградата за авторска  музика отиде при  Калин Николов, композитор на спектакъла „Семеен албум“ от Малин Кръстев.

Журито обяви и Голямата награда за драматургия- неин носител стана Димитър Златинов за пиесата си „Страховете на другите“. Той е отличен в направление „Авторски прочит“, където до представяне достигнаха общо 4 пиеси от кандидатствалите 23.