Наградените с Аскеер 2018 (Галерия)

0
0

На най-светлия български празник – 24 май – за 28-ми пореден път на церемония, преплитаща музика, танци и театър бяха връчени наградите на Фондация „Академия Аскеер”. Изпълненията на малки и големи, отдавна завършили и настоящи възпитаници на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ бяха впечатляващи. По много изкусен начин, наситен с усмивки, с неповторим талант, бяха представени различните категории. Залата на Театър „Българска армия“ бе превърната в пиедестал на изкуството и вибрираше от нетърпението на многобройната публика да разбере кои са тазгодишните победители във всяка една от тях.

Обект на внимание са били 100 представления. 58 от тях са реализираните премиери в София, 42 спектакъла са представени от извънстолични театри. Селектираната продукция принадлежи на 9 столични сцени с 16 заглавия и 4 извънстолични театъра с 4 заглавия. Ако включим и сценичните творби, станали обект на разглеждане в категория Съвременна българска драматургия, спектаклите, оценени през годината от „А`Аскеер”, са 118. Членовете на журито са обсъдили и с тайно гласуване са определили носителите на наградата „Аскеер 2018“. Ето и победителите в 12-те категории:

Изгряваща звезда
Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в „Кралят Елен” по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева, Театър „Азарян“, Национален дворец на културата

Tatjana Lolova i Veselin Petrov IZ

Поддържаща мъжка роля
Малин Кръстев за ролята на Дани Тейлър в „Зимата на нашето недоволство” по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”

Malin Krustev PM

Поддържаща женска роля
Ана Пападопулу за ролята на Бърди в „Лисичета” от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов”

Ani Papadopulu PZ

Сценография
Марина Райчинова за „Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър „София”

Marina Raichinova i Svezen Mladenov Cz

Костюмография
Нина Пашова за „Калигула” от Албер Камю, постановка Диана Добрева, и за „Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов”

Nina Pashova K

Театрална музика
Петър Дундаков за „Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър „София”

Petur Dundakov M

Водеща мъжка роля
Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в „Чамкория” по романа на Милен Русков, постановка Явор Гърдев, Театър 199 „Валентин Стойчев”

Zahari Baharov VM

Водеща женска роля
Мария Стефанова за ролята на А в „Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов”

Atanas Atanasov i Maria Stefanova VZ

Режисура
Иван Пантелеев за „ NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, Народен театър „Иван Вазов”

и

Най-добро представление
NеоДачници по „Дачници“ от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов”

Marius Donkin Predstavlenie
Директорът на Народен театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин

 

Съвременна българска драматургия
„Цветът на дълбоките води“ от Оля Стоянова
(Народен театър „Иван Вазов“, постановка Бойка Велкова, 13 октомври 2017 г.)

Gogo Lizanov i Olja Stojanova DR

Голямата награда ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО „АСКЕЕР 2018”
ВАСИЛ МИХАЙЛОВ

MMilanov i VMihailov

фотограф: Иван Дончев

Честито на всички отличени!

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here