Начало на кандидатстудентската кампания в НАТФИЗ

0
0

Вече трети ден продължава записването на кандидат-студенти в Академията по театрално и филмово изкуство. За 68-ма поредна година НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ще приеме първокурсници, като тази година броят им ще е 190 в двата факултета – „Сценични изкуства“ и „Екранни изкуства“.  Предвидени са 15 бакалавърски програми и 6 магистратури.

theatresceneБакалавърските програми са: Актьорство за драматичен театър, Актьорство за куклен театър, Театър на движението – Пантомима, Режисура за драматичен театър, Режисура за куклен театър, Сценичен и екранен дизайн, Театрознание и театрален мениджмънт, Филмова и телевизионна режисура, Филмово и телевизионно операторство, Филмов и телевизионен монтаж, Фотография, Анимация, Драматургия, Екранни изследвания и журналистика и специалността Филмов и телевизионен звук, която е нова за Академията. От тази година се открива и нова програма към специалността Актьорство за драматичен театър. Програмата е с редовна форма на обучение в образователно-квалификационна степен „Професионален бакалавър“. За разлика от съществуващите специалности в НАТФИЗ, тя е 3-годишна, а приемът по нея е само платен. Ръководител на програмата ще бъде проф. Снежина Танковска.

Възможностите за магистратури през учебната 2016/2017 са: Мениджмънт в сценичните изкуства, Театрално изкуство, Публична реч, Мениджмънт в екранните изкуства, Филмово и телевизионно изкуство, Естетика на приложната фотография.

Ръководители на І курс в специалности Актьорство за драматичен театър тази година ще бъдат проф. Стефан Данаилов и доц. д-р Пенко Господинов, а проф. Снежина Танковска ще поеме първокурсниците в Режисура за драматичен театър и тригодишната програма Актьорство за драматичен театър. Проф. Жени Пашова ще води клас Актьорство за куклен театър, доц. Марина Райчинова – Сценичен и екранен дизайн, доц. Александра Хонг ще ръководи Театър на движението – Пантомима, а проф. д.и.н. Камелия Николова – Театрознание и театрален мениджмънт.

Проф. д-р Станислав Семерджиев, проф. д-р Дочо Боджаков, проф. д-р Теодор Янев, проф. д-р Светослав Овчаров и проф. д-р Атанас Кънчев ще водят основните дисциплини във факултет „Екранни изкуства“.

Изпитите в НАТФИЗ се провеждат от 1 до 10 септември, с изключение на новата програма към специалността Актьорство за драматичен театър, чиито изпити са обявени за 12 и 13 септември.

Допълнителна информация относно записването и изпитите може да бъде намерена в Учебен отдел или в сайта на Академията.

Екипът на LoveTheater.bg желае на всички кандидати успех, вдъхновение и преданост в творчеството!