Наближава премиерата на посветения на Андрей Баташов филм

0
0

Биографичната лента „С глава в стената“, посветена на 50-годишнината от рождението на обичания актьор Андрей Баташов, ще бъде показанa пред публика за първи път на 10 септември от 19:00 часа в кино “Люмиер”. Режисьор на „С глава в стената“ е Антони Цонев, оператор е Делян Георгиев, а сценарият е дело на Велислава Дърева.

„Радвам се, че филмът за Андрей Баташов е сред първите, на които НДК е съпродуцент. С премиерата на лентата на рождения му ден ще си спомним за него и ще му отдадем заслужена почит“, коментира директорът на НДК Мирослав Боршош.

Билетите са в продажба от утре на касите на Билетен център – НДК. Заглавието на филма е взето от едноименния спектакъл, който Баташов прави през 1994 година.

Образът на Андрей Баташов все още е обект на обожание, а ненавременната му смърт опечали всеки, който е имал шанса да гледа полета на този артистичен дух. Руски аристократ по произход, рицар на Ордена на тамплиерите, депутат и преподавател в НАТФИЗ – Баташов често е казвал, че най-големите спънки в живота са в него самия, а не идващи отвън.

Има над 40 роли в театъра и киното и многобройни участия в български и чужди кинопродукции. Играе на столичните сцени на Народен театър „Иван Вазов“, „Сълза и смях“ и Театър 199. Режисьор е на постановките „Ритъм“, „360 градуса“, SEXXX и „Разбираш ли ме правилно“. Геният на Баташов обаче грееше най-ярко в неговите моноспектакли. Незабравимият „Секс, наркотици и рокендрол“ пълнеше залата повече от 15 год. Малко преди смъртта си през 2010 год. актьорът постави четвъртия си моноспектакъл „Влез в час!“ по текст на Ерик Богосян – след „Секс, наркотици и рокендрол“ (1993), „С глава в стената“ (1994) и „На живо“ (1997).