На театър с Жаклин Даскалова

0
0

Жаклин Даскалова, родена през 1996 във Варна, абсолвентка по Актьорство за драматичен театър в класа на проф. д-р Ивайло Христов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Пътят й в театъра започва след среща с няколко изкуства – танц, пеене, изобразително изкуство и др. Развива ги паралелно и добре. Красива и магнетична!

Всичко започва от художествената гимнастика, после учи класически балет, но заради травма спира и започва да рисува. В осми клас вече се занимава с изящни изкуства в същото училище, като паралелно започва да посещава и варненската детско-юношеска опера, детска трупа към ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна. Именно преподавалите в школата я насочват да кандидатства в НАТФИЗ. Много впечатлена от играта в спектакъла „Аз, Сизиф“ на Веселка Кунчева, се решава на тази стъпка. Приета е от първия път в класа на проф. Боньо Лунгов и две години учи „Куклен театър“, след това напуска и кандидатства отново. Този път влиза в класа на проф. Ивайло Христов и стъпва на сцената на „драмата“.

Жаки е многостранен талант, спокоен човек, който при среща оставя впечатлението за хармония – перфектна визия, мил глас и лекота. Има широк актьорски кръгозор и богато въображение.

Наскоро излезе дебютната ѝ песен „Мърфи“. Относно музиката разказва повече: „Актьорът Румен Драганов ме покани да бъда беквокал в първия му сингъл. Усетихме се и започнахме съвместна работа след това. Към нас се включи и Теодор Кисьов, мой колега от класа ми в Натфиз. На него дължа музиката на “Мърфи”, първото ми парче. Клипът е дело на Боян Фераджиев и Иван Иванов. Сет дизайна и костюмите създадоха Ирена Дойчева и Ванина Цандева. Обичам този мой опит, това време с тези хора. Често след това ме питат дали ще се занимавам само с музика, “Певица ли ще ставам” … не знам. Опитвам се да не деля изкуствата едно от друго, а да ги съчетавам, и танците, и музиката, и актьорската професия. Вярвам, че едното винаги помага на другите. А под каква форма ще излиза изкуството ми, времето и пътят ще покажат. Моля се да имам късмет и възможност да движа всички неща със смисъл.“

Помолихме я да сподели  и три нестандартни неща за себе си:

1. „Никога през живoта си не съм си купувала газирана напитка и цигари.

2. Не съм гледала Хари Потър.

3. Не чувам будилници сутрин. Говоря за тези стари часовници, чуващи се из целия блок. „

Скоро й предстои премиера в спектакъла „Нова земя“, Народен театър „Иван Вазов“, реж. Бина Харалампиева. Голяма крачка! Успех!

Ето го и нейния театрален свят:

Къде те намираме в момента?

Из софийските павирани улички.

Какво за теб е театърът?

Спасение, когато съм тъжна. Тъга, когато съм щастлива.

Колко често ходиш на театър?

Старая се всяка седмица средно по два-три пъти.

Кое е представлението, на което най-много си се смяла?

“Самотният запад”  в Театър 199.

Кое е представлението, на което най-много си плакала?

“Синът” в Народен театър „Иван Вазов“.

Кой е спектакълът, който разтърси света ти из основи?

Когато бях малка “Аз, Сизиф” на Веселка Кунчева. Сега със сигурност “Три сестри” на Тимофей Кулябин. Руски спектакъл, разказан чрез жест и звук с руски жестомимичен език. Разтърсващо за мен представление.

Кое е представлението, което гледа последно?

“Бели нощи” в ТР „Сфумато“. Ден след това “Посещението на старата дама” в Театър „Натфиз“.

Трагедия, комедия или…?

Трагикомедия.

Имаш ли любима реплика от пиеса?

“Тази нощ остарях с десет години.” – цитат на Олга от любимата пиеса „Три сестри“.

Какво правиш преди премиера? Имаш ли си ритуал?

Танцувам.

Коя роля винаги си мечтала да изиграеш?

Есмералда от “Парижката света Богородица”.

С кого от световноизвестните артисти би искала да работиш на сцената?

Натали Портман и Антъни Хопкинс.

Kaкво репетираш/снимаш в момента?

Скоро отново започвам репетиции на “Нова земя” с Бина Харалампиева в Народен театър “Иван Вазов”.

Три постановки, които нашите читатели не бива да пропускат?

“Секс, наркотици, рокендрол” в Театър Българска Армия с професор Ивайло Христов,  “Караконджул” в Народен театър с Валери Йорданов и “Мъртвешки танц” в ТР „Сфумато“ с Владо Пенев и Светлана Янчева.

Ще си позволя да препоръчам и един филм, който обърна мнението ми по много въпроси: “Страх” на Ивайло Христов. Мисля, че си заслужава.

Жаклин в „Суматоха“, реж. Ивайло Христов

Жаклин Даскалова може да гледате в: – „Ние, врабчетата” – реж. Елица Петкова,  Младежки театър „Николай Бинев”; „Суматоха” – реж. Ивайло Христов, Голяма сцена НАТФИЗ; „Отровата на любовта” – реж. Мартин Киселов, Сцена 47 НАТФИЗ; „Road To Hell” – реж. Ованес Торосян, Голяма сцена НАТФИЗ; „Търси се добрият“ по „Добрият човек от Сечуан“ от Б. Брехт – реж. Ева Данаилова и скоро в „Нова земя“ – реж. Бина Харалампиева, Народен театър.

*фотографи – Георги Сиркатов (корица); Александър Станишев, Гергана Дамянова, Теодора Тодорова