На театър с Владимир Матеев – „Казва ли ти някой?“

0
0

Владимир Матеев завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Иван Добчев, випуск 2019. През студентските си години заснема няколко реклами, участва в един пълнометражен филм и няколко театрални процеса, които си спомня с усмивка („Черна Дупка“ от Г. Стефановски – дипломен спектакъл и „Процесът“ от Ф. Кафка – също такъв). Вече е щатен артист в Театър „София“, където бързо му се наложи да влезе с високо темпо в две главни роли в едни от най-добрите представления от репертоара, замествайки друг актьор.

Суетен, очарователен с магнетичния си поглед. Силно и ярко присъствие на сцената, където може да бъде добър, кротък, но и много яростен и дързък. Тези и още много епитети и етикети могат да бъдат сложени на Владимир, ако го познавате или не. Това е актьорът, който обича себе си и не го крие! Пише поезия, която все още огриничава до кръга от приятели, а не трябва.

Стига с описанията, нека сега поговори той. Запознайте се отблизо с Владимир и театралната му същност:

Къде те намираме в момента?

След представление.

Какво за теб е театърът?

„Пространство-време“. Не са различни понятия, а едно и също нещо. В Театъра дните минават като секунди и мястото е някъде във времето.

Колко често ходиш на театър?

Ох, този въпрос изобщо не е за актьори! (смее се) Все едно да питате таксиметровите шофьори колко често шофират.

Кое е представлението, на което най-много си се смял? 

Кое е смешно и кое не? Кое е „по“ и кое е „най“, изобщо думи, думи, думи… „останалото е мълчание!“

Кое е представлението, на което най-много си плакал?

Да се повторя ли ? (смее се)

Кой е спектакълът, който разтърси света ти из основи?

Не разтърси света ми из основи, но разтърси представата ми за това къде се намираме на световната карта на театъра. „The Scarlet Princess“ на реж. Силвиу Пуркарете в Сибиу, Румъния. Ако трябва да се изразя образно и да продължа мисълта си за картата на света, бих казал, че обиколих света за 180 мин.

Кое е представлението, което гледа последно?

Същото!

Трагедия, комедия или…?

„Казва ли ти някой?“  (реплика на един от героите в  пиесата „Черна дупка“ от Г. Стефановски)

Имаш ли любима реплика от пиеса?

„Смеееш ли се или плачеш?!“  –  „Мъртвешки танц“ от А. Стринберг

„Изнесете труповете“ от „ Хамлет“ на У. Шекспир

Какво правиш преди премиера? Имаш ли си ритуал?

За всяко представление е различно. Нямам строг ритуал. Имам различна нужда преди всеки спектакъл, но това, което правя винаги, е да пия чаша топла вода!

С кого от световноизвестните артисти би искал да работиш на сцената?

Даниел Дей-Луис.

Kaкво репетираш в момента и какво репетира последно?

Последно репетирах  с Боян Крачолов „ Мишеловката“ по  „Хамлет“ в ТР „Сфумато“ и постановките, в които влизам  в Театър „София“ – „ Олд Сейбрук“ от У. Алън, реж. Николай Поляков, и „Палачи“ от М. МакДона, реж. Стоян Радев.

Защо публиката трябва да го гледа?

Защото „Мишеловката“, ако не се лъжа, е вече единственото представление по Хамлет, което може да се гледа по софийските сцени и е спектакъл, който определено заслужава да бъде видян. А другите две – „Олд Сейбрук“ и „Палачи“ са моите дебютни роли на сцената на Театър „София“. Влизам във вече готови представления, живи организми и като такива за мен е повече от вълнуващо. Затова са добре дошли. Ще се радвам да бъдат заедно с мен в това приключение. А тези, които са ги гледали, да заповядат отново, защото представленията са уж същите, но ще бъдат различни..

Три постановки, които нашите читатели не бива да пропускат?

Кой съм аз, за да давам препоръки?  Повечето зрители търсят разтухата  и веселието в театъра. Разбирам ги, но не разбирам желанието и влечението само и единствено към това. Така че ще се въздържа от препоръки. И не защото не мога, а защото не трябва. Театрите имат програми. Имат плакати със заглавия. Театралните афиши са пълни с всичко, така че кой от каквото има нужда.

От егоцентрична гледна точка бих препоръчал на читателите постановките, в които аз участвам. (смее се)

Владимир може да гледате в представленията „Вкус на мед“, Театър Българска армия; „Мишеловката“, Театрална работилница „Сфумато“, както и от този сезон на сцената на Театър „София“ в „Олд Сейбрук и последният страстен любовник“ и „Палачи“. Освен това Владимир е модел на агенция Ivet Fashion и не се чудете, ако го видите на някой билборд, реклама по телевизията или корица на списание, той е!

*фотографи – Никол Трендафилова (корица), Мария Цветкова (сн. 2), Константин Вълков (сн. 3) и Петър Недялков (сн.4)