На театър с Полина Недкова

0
0

Полина Недкова, актриса. Родена в Габрово, но отраснала във Варна, където посещава театрални школи от ученичка. Влюбва се в драматичното изкуство след едно посещение на театър, организирано от учителката ѝ по литература, което повлиява толкова повратно на Поли, че още ден след спектакъла, се записва в актьорска школа. Завършва езикова гимназия с усилено изучаване на испански език, а след това започват приключенията ѝ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Учи в два класа, специалност „Актьорство за драматичен театър“, първо при проф. Стефан Данаилов (2011-2013), а след това при проф. Пламен Марков (2014-2017), от който получава и актьорската си диплома. От 2017 г. е част от трупата на ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна.

Поли е усмихнат човек, с харизма и големи детски очи, пълни с любопитност и ентусиазъм. Освен това създава усещане за интересна и непредсказуема личност. Чаровната актриса пътува по няколко пъти в седмицата между Варна и София, репетира, играе, снима, монтира и присъства ярко в социалните мрежи.

Именно магистърската ѝ теза и един билборд на Салвадор Дали я отвеждат до  признанието „един от най-успешните млади български влогъри в момента“. Нейният YouTube канал се отличава с положителна енергия и любопитни материали. В него тя разказва за забележителни личности, театрални премиери, анализи на филми и сериали, както и мотивиращи съвети за по-добър живот.

Помолих я да сподели 3 нестандартни неща за себе си, а тя ни отгори така:
– Обичам да мисля за себе си като за котка.
– Луда съм по документалното кино и особено по биографични филми.
– Мисля, че суперсилата ми е да помня и да разказвам истории.

Ето го и театралния свят на Поли:

Къде те намираме в момента?

На много места: В голяма житейска дилема – това е често място, на което мога да бъда намерена. В периода след изтощителна премиера, в който бавно се връщаш към реалността. А иначе – в леглото си във Варна, с кафе в ръка.

Какво за теб е театърът?

Нещото, за което най-силно се паля и от което най-често се паря.

Колко често ходиш на театър?

Възможно най-често.

Кое е представлението, на което най-много си се смял?

Доста се зачудих… не се смея много в салона, а като се смея, не мога да си обясня защо е.

Кое е представлението, на което най-много си плакал?

Като се замисля, и на това не мога да отговоря адекватно. Често плача в салона и почти никога не е заради сюжета.

Кой е спектакълът, който разтърси света ти из основи?

“Макбет” от Хайнер Мюлер, реж. Крис Шарков. Това е първият спектакъл, който гледах и на следващия ден се записах на театрална школа. След това “Калигула” на Явор Гърдев, “Отело” и “Фауст” на Лили Абаджиева, “Нордост” на Василена Радева… Последният все още може да се види.

Кое е представлението, което гледа последно?

“Лейди Макбет от Мценска околия”, реж Максим Меламедов, дипломен спектакъл на клас доц. д-р Пенко Господинов. Много се впечатлих.

Трагедия, комедия или…?

Все ме дърпат тежките трагедии, но обичам всичко, което е внушително и вълнуващо. Както казва Дорн в Чайка – “само сериозното е прекрасно”.

Имаш ли любима реплика от пиеса?

Не е от пиеса, но го чух на сцената преди години и често изплува в ума ми: “Човек е сам върху сърцето на земята, пронизан от едничък слънчев лъч. И ненадейно пада вечерта.” – Салвадоре Куазимодо.

Какво правиш преди премиера? Имаш ли си ритуал?

Много танцувам. По-скоро се мятам необуздано, за да освободя натрупващото се напрежение. Гледам повече да се смея, особено ако спектакълът ще е тежък.

Коя роля винаги си мечтал да изиграеш?

Никога не знам как да отговоря на този въпрос. Искам да играя роли, от които на сцената нещо зависи.

С кого от световноизвестните артисти би искал да работиш на сцената?

Хелън Мирън със сигурност.

Kaкво репетираш в момента?

Току що се имахме премиера на спектакъла “Отело” от Шекспир с режисьор проф. Пламен Марков. В момента не репетирам, но вече имам проект, за който си мечтая.

Защо публиката трябва да го гледа?

“Отело” трябва да се види, защото е прочетен по неочакван и изненадващ начин.

Три постановки, които нашите читатели не бива да пропускат?

“Бащата” в Народен Театър, “Нордост” в Младежки театър и “Лейди Макбет от Мценска околия” в театър НАТФИЗ.

Полина Недкова може да гледате в спектакъла „Три“ на софийска сцена, както и в  „Отело“; „Магьосническото езеро“; „Монтажът на моя филм“; „Двубой“; „Влюбеният Шекспир“; „Телефонът на мъртвеца“ и др. на сцената на ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна.

Филми и сериали с нейно участие: Ники в „Скъпи наследници“ (БТВ); Катерина в „На границата“ ( БНТ); както и няколко късометражни филма като Слугиня в „Аз съм ти”, Ида в „Откъснати цветя“, Лили в „Капия“, Дара в „Изпит“, Ева в „Меден месец“ и др.