На театър с Ния Кръстева

0
0
Ния Кръстева, актриса. Родена в Смолян през 1992.
Обича и морето, и планината, но все пак в планината се чувства по-добре. Израснала е в Смолянския театър покрай баща си, който също е актьор, а в последните години и успешен мениджър на Драматичен театър-Пловдив. Като дете Ния участва в постановка на Юлия Огнянова, въпреки това през пубертета желае силно да стане разследващ журналист и шпионин. Но в крайна сметка след като завършва училище, кандидатства в НАТФИЗ.
Ния Кръстева завършва Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ през 2015 г. в класа на проф. д-р Атанас Атанасов. От тогава е част от трупата на Младежки театър „Николай Бинев“.
Част от ролите на Ния в спектакли на театъра са Сюзет в  „Съблечи се за вечеря“, реж. Венцислав Асенов, Джил Мейсън в „Еквус“ от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев, Алиса в „Алиса в страната на чудесата“ по Луис Карол , реж. Анастасия Събева, Шугър Кейн в „Някои го…“  мюзикъл , реж.Венцислав Асенов, Госпожица Рог в „Карлсон, който живее на покрива“ по Астрид Линдгрен , реж. Венцислав Асенов. Играе още на сцената на Драматичен театър-Благоевград.
Обича и има опит в дублажа, озвучава няколко анимации. Казва, че това я кара да се вдетенява до истеричност за няколко часа и ѝ харесва много.

Тази година за ролите си в „Радован III“, реж. Анастасия Събева, и в „Съблечи се за вечеря“, реж. Венцислав Асенов, получи номинация в категория „Изгряваща звезда“ – Аскеер 2021.

Освен това покрай нещата, които я помолихме да сподели с нас, за да я опознаем, сподели, че много ѝ харесва да пътува и да съзерцава през прозореца, така подрежда мислите си. Обича и да пее, но я е срам да отиде на караоке.

А ето го и нейният театрален свят:

Къде те намираме в момента?

По пътя.

Какво за теб е театърът?

Търсене на отговори, чувството че летиш.

Колко често ходиш на театър?

Когато имам желание и време.

Кое е представлението, на което най-много си се смял?

Представление на Теди Москов ще да е.

Кое е представлението, на което най-много си плакал?

Скришно пускам сълза или две доста често.

Кой е спектакълът, който разтърси света ти из основи?

Не е едно. Периодично нещо трябва да ни разтърсва, нали. В ума ми изскочи „Вълци“ на Диана Добрева.

Кое е представлението, което гледа последно?

„Кой се страхува от Вирджиния Улф“ на Стоян Радев.

Трагедия, комедия или…?

И двете, иначе би било доста скучно. А и се губи елемента на изненада.

Имаш ли любима реплика от пиеса?

След всеки репетиционен процес, има реплики, които трайно навлизат в ежедневните ми разговори. Признавам, че е малко досадно, а и „смешката“ я разбират само хората от екипа.

Какво правиш преди премиера? Имаш ли си ритуал?

Преди премиера мисля, че една прегръдка е най-доброто.

Коя роля винаги си мечтал да изиграеш?

Това желание се мени доста често при мен.

С кого от световноизвестните артисти би искал да работиш на сцената?

Твърде много са, по-скоро мечтая някой ден един от тях да избере да работи точно с мен.

Kaкво репетираш/снимаш в момента?

В момента се готвя за активна почивка през лятото, но ще се радвам зрителите да заповядат на 30.06 и 13.07 в Младежки театър, както и на 01.07 пред театър „София“  на представлението „Съблечи се за вечеря“, за да се смеят от душа и с глас. Както и на 14.07 в Младежки театър на постановката „Радован III“, една черна балканска комедия. Това са последните два проекта, в които взех участие.

Защо публиката трябва да го гледа?

Зависи какво им се гледа. Да си отговорят и те на въпроса „Трагедия, комедия или …?“, да прегледат програмите на театрите и да направят своя избор. Нека не пропускат да ходят на театър, когато изпитат нужда от него.