На театър с Никол Трендафилова

0
0
фотограф Цветан Игнатовски
фотограф Цветан Игнатовски

Никол Трендафилова, сценограф и костюмограф. Родена във Велико Търново, живее в София. Тук я отвежда професионалния ѝ път на художник. Дипломира се в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ през 2020 г. в класа на Марина Райчинова в специалност „Сценичен и екранен дизайн“. В момента учи „Дигитални изкуства“ в НХА при Венелин Шурелов, докато успешно практикува професията си в театри в Русе, Търговище, София и др.

Работи с млади режисьори, като един неин тандем е с младия артист Денислав Янев, с когото работи освен по дипломни проекти, по последните му два в ДТ „Сава Огнянов“ – Русе – „Скъперникът“ и в Драматичен театър-Търговище – „Грозният“.

Красива, прецизна, елегантна, тиха и умна,  това е тя, като на сцената може да сътвори чудни светове и празник. Винаги всичко е изпипано до последния детайл, дори във визията ѝ. Отдадена напълно на задачите и заниманията си.

Никол Трендафилова получи приза „НАТФИЗ НАЙ-НАЙ-НАЙ“ 2020 в категория – „Сценичен и екранен дизайн“.

Ето го и театралния свят на Никол:

Къде те намираме в момента?

На едно диванче в шеста гримьорна.

Какво за теб е театърът?

Каквото е платното за художника и за моряка.

Колко често ходиш на театър?

Редовно.

Кое е представлението, на което най-много си се смял?

Аз не се смея.

Кое е представлението, на което най-много си плакал?

Аз не плача.

"Скъперникът" от Ж.Б.Молиер, Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе, реж. Денислав Янев, фотограф - Емил Кьостебеков/ 2021г.
„Скъперникът“ от Ж.Б.Молиер, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, реж. Денислав Янев, фотограф – Емил Кьостебеков/ 2021г.

Кой е спектакълът, който разтърси света ти из основи?

Има много представления, които наистина ме вдъхновяват и едно от тях, макар вече да не се играе, е „Рицар на Светия дух“ на проф. Маргарита Младенова в Народен театър „Иван Вазов“.

Кое е представлението, което гледа последно?

„Сирано дьо Бержерак“, реж. Стоян Радев в Театър „Българска армия“.

Трагедия, комедия или…?

Ако зависи от мен, трагедия, но в крайна сметка каквото ми даде режисьорът.

Имаш ли любима реплика от пиеса?

Любима реплика от любима пиеса – „Войцек“ от Георг Бюхнер:

„… но ето че и вечното не е вечно, и то е само миг, да, само един миг. “

Какво правиш преди премиера? Имаш ли си ритуал?

Винаги минавам през сцената да проверя дали всичко по декора е наред.

„Илюзията“ от Тони Кушнър, реж. Бюрхан Керим, Театър НАТФИЗ, фотограф – Теодора Тодорова/ 2021г.

По сценографията на коя пиеса винаги си мечтала да работиш?

Дипломирах се с „Войцек“ от Георг Бюхнер и се надявам някой ден да мога да изпълня проекта си върху този текст не само на макет и скици.

С кого от световноизвестните артисти би искала да работиш на сцената?

Преди всичко смятам, че в България има много способни и съвременно мислещи режисьори, заслужаващи световно признание. Относно тези, които са установени на „голямата“ сцена, бих се срещнала със Силвиу Пуркарете и Дани Бойл, а в киното с Паоло Сорентино.

Kaкво репетираш/снимаш в момента?

В момента се подготвям за няколко изключително вълнуващи представления, които ме очакват през следващата година. Но преди няколко дни в Драматичен театър- Търговище излезе премиерата на представлението „Грозният“ от Мариус фон Майенбург, реж. Денислав Янев, на което съм сценограф и костюмограф.

Защо публиката трябва да го гледа?

Пиесата „Грозният“ е нагледен образ на съвременното общество и неговите недостатъци, на консуматорството и повърхността. Мисля, че антиутопията, която носи пиесата, би представлявала интерес за публиката. Относно останалите представления, които още са в процес, няма да казвам в детайли, за да не ги урочасам, но публиката нека очаква!

Три постановки, които нашите читатели не бива да пропускат?

Всеки има личен вкус, схващане и критерий, за това какво трябва да представлява един спектакъл, така че собствената ми преценка може и да не е валидна за всеки. В интерес на истината, някои от любимите ми спектакли, които бих препоръчала, вече не се играят, но едни от представленията, които си заслужава да се гледат са:

„Мъртвешки танц“, реж. Маргарита Младенова, Театрална работилница Сфумато;

„Празникът“, реж. Явор Гърдев, Малък градски театър „Зад канала“;

„Панаир на суетата“, реж. Маргарита Мачева, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

"Грозният", ДТ Търговище, реж. Денислав Янев, фотограф - Венцислав Иванов/ 2021г.
„Грозният“, ДТ Търговище, реж. Денислав Янев, фотограф – Венцислав Иванов/ 2021г.

Спетакли, в чийто екип е и името на Никол Трендафилова са: „Двама в делириум“ – реж. Николай Йорданов; алтернтивно пространство Yalta Art Room / 2021г., „Грозният“ – реж. Денислав Янев; Драматичен тетър Търговище/2021г. , „Скъперникът“ – реж. Денислав Янев; ДТ “Сава Огнянов”, гр.Русе / 2021г., „Край на играта“ –  реж. Бюрхан Керим; ТР Сфумато / 2021г. ; “Илюзията” – реж. Бюрхан Керим; Театър НАТФИЗ /2021г.