На театър с НАДЕЖДА ПЕТКОВА – СВЕКЪРВАТА НА ГАБРОВСКИЯ ТЕАТЪР

0
0

Преди само бях чувала за нея, но сега имах възможност и да я срещна по-отблизо. Представям ви Надежда Петкова. Експресивна и често усмихната, тя е от онези актриси, които истински “горят” за театъра, но за да не навлизаме в клишетата, при първа възможност ще се уверите сами.

Завършва актьорско майсторство в Театрален колеж „Любен Гройс“ в класа на Георги Новаков, но по-късно пътят на кариерата я насочва към Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово, където прекарва вече деветата си година. С нейното широко амплоа като актриса участва в голяма част от представленията на театъра, като от по-значимите ѝ роли се открояват тези на Дойката в „Ромео и Жулиета“ – номинация ИКАР 2014, ролята в „Комедиантката“ – награда за най-добра актриса на фестивала на спектаклите за един актьор BGMOT 2018, както и ролята на Свекървата в едноименният спектакъл и хит на сезона към момента на Габровския театър. Когато ѝ изпратих въпросите, сподели, че има проблем с интервютата понеже не обича да лъже и е на ясно, че истината невинаги се харесва, така че може да се каже, че успяхме да извлечем от нея правилните отговори за тази рубрика. Надежда е от онези, които завладяват с енергията си, както в живота, така и на сцената. Тя поражда надеждата ЗА и В ТЕАТЪРА и е истински борец що се отнася до неговото развитие. „Има надежда“ – ще рече човек. „Надежда и вяра“ – ще добавя аз.

• Къде те намираме в момента?
Вкъщи.

• Какво за теб е театърът?
Не знам. Професия. Страст. Игра. Радост. Любов. Забавление. Тъга понякога. Не знам…

• Колко често ходиш на театър?
Недостатъчно.

• Кое е представлението, на което най-много си се смял? / Кое е представлението, на което най-много си плакал?
Аз рядко се смея на представления. Но пък разсмея ли се… Случва се да казвам „Имаше един момент, в който само един човек се смееше – чу ли го? Е това бях аз.”
Плакала съм неутешимо след „Полет над кукувиче гнездо” и последно след „Черното пиле” на Мариус Куркински.

„Свекърва“ от Антон Страшимиров, режисьор: Петринел Гочев / Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Габрово / фотограф: Росина Пенчева

• Кой е спектакълът, който разтърси света ти из основи?
Разтърси света ми… Не знам какво значи това. „Ромео и Жулиета” на Петринел промени много неща за мен. Започнах да гледам на театъра по друг начин, започнах да знам какво искам да правя и как.

• Кое е представлението, което гледа последно?
„Това НЕ е Хамлет” на Боян Крачолов.

• Трагедия, комедия или…?
И двете – когато са майсторски.

• Имаш ли любима реплика от пиеса?
Имам много любими реплики от много пиеси. Не мисля, че има някоя, която се откроява с любимост.

• Какво правиш преди премиера? Имаш ли си ритуал?
Хехе. Преди премиера се приготвям и се вълнувам. Както преди всяко друго представление. Ритуал, в общоприетия смисъл, нямам. Зависи от представлението по-скоро. Може да се каже, че цялата ми подготовка е ритуалът.

• Коя роля винаги си мечтала да изиграеш?
Хамлет. Категорично.

• С кой от световноизвестните артисти би искал да работиш на сцената?
О, с всички. Искам да работя с всеки, с когото не съм работила, бил той световноизвестен или не. Винаги много се вълнувам, когато имам нови партньори на сцената.

Надежда Петкова с колегите от Габровския театър – Живко Гущеров и Тони Христова

• Какво репетира последно?

„Свекърва” с Петринел Гочев. И част от трупата на Габровския театър, разбира се.

Защо публиката трябва да го гледа?

Ох, не знам дали ТРЯБВА да го гледа. Аз много искам да го гледам, но няма как. Мога да получа само удоволствието от това да играя в него. Но отвътре ми изглежда много готино представление – динамично, забавно, разнообразно, смешно и тъжно, цветно и красиво. Само мога да предполагам как изглежда отвън.

• Три постановки, които нашите читатели не бива да пропускат?
Три? Защо само три? Читателите/ зрителите не трябва да пропускат добрите постановки. А как можеш да разбереш дали една постановка е добра със сигурност? Като я гледаш.

След участието на Международния театрален фестивал „Хомо луденс“ в Украйна, трупата на Габровския театър се подготвя да срещне своите зрители и в София. Затова не изпускайте възможността да гледате Надежда Петкова в ролята на “Свекърва”-та, спектакъл на Петринел Гочев на 12-ти ноември на сцената на Народен театър “Иван Вазов”.