На театър с Мак Маринов

0
0
фотограф - Яна Лозева
фотограф - Яна Лозева

Мак Маринов, актьор по професия и душа. Роден в София, в семейството на актрисата Жорета Николова и преводача и директор продукция Валентин Маринов-Пело. Въвлечен в света на изкуството от малък. Мак минава през Класическата гимназия, философията като специалност в СУ, а след това стига до НАТФИЗ. Завършва там през 2017г. със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Ивайло Христов. Работи като щатен актьор в МГТ „Зад канала“.

Познат на телевизионните зрители и като Лазар от сериала на Нова Тв „Дяволското гърло“, освен това Мак снима в музикални клипове, късометражни и др. филми.

Който го познава или е сетивен, ще знае, че Мак е буен, драматичен, премисля нещата много, дълбаещ и търсещ актьор и човек. Затворен, рискуващ, чувствителен, абстрактен, директен. Винаги себе си, правещ нещата със страст, любов и смисъл.

Свири на китара и хармоника, музикант без диплома.

Има щастието да си партнира още в младостта си с актьори като Владимир Пенев, Деян Донков, Иван Бърнев, Герасим Георгиев-Геро и др., да работи с режисьори като Явор Гърдев, Бина Харалампиева, Иван Добчев и др. Момче с късмет!

Номинация Аскеер 2021 в категория „Изгряваща звезда“.

Ето го и неговия театрален свят:

Къде те намираме в момента?

В гората с кучето.

Какво за теб е театърът?

На първо място, възможност за литературата.

с Бойко Кръстанов в  „Шекспирин по време на пандемия“, фотограф – Стефан Н. Щерев

Колко често ходиш на театър?

Напоследък не много често, тъй като доста играя и в дните, в които нямам представления, винаги успявам да предпочета да си почина. По принцип подхождам с внимание към ходенето на театър – настройвам се и така нататък. Никога не съм можел да ходя всяка вечер, никога не съм имал тази „жажда“.

Кое е представлението, на което най-много си се смял?

„Ръкомахане в Спокан“ и „Самотният Запад“, мисля.

Кое е представлението, на което най-много си плакал?

Не съм плакал на представление. Последно се разстроих от „Бели нощи“ в  ТР „Сфумато“. Всъщност, може и да съм се разплаквал, но вече не помня.

Кой е спектакълът, който разтърси света ти из основи?

Книгата „Степния вълк“ на Херман Хесе, както и някои неща на Боб Дилън.

Кое е представлението, което гледа последно?

„Бели нощи“ в ТР „Сфумато“.

Трагедия, комедия или…?

Трагедия.

с Владимир Пенев и Деян Донков в „Завръщане у дома“, снимка – Стефан Н. Щерев

Имаш ли любима реплика от пиеса?

Не.

Какво правиш преди премиера? Имаш ли си ритуал?

Много зависи от конкретното представление.  Различно е.  За „Празникът“ и „Бесове“, да речем, се подготвям от предишния ден. Подсъзнателно, но осезаемо. Просто плавно минавам в някакъв режим на „увреденост“, който след това ми помага. Не мога да го дефинирам точно. Преди „Завръщане у дома“, пък, забавям мисленето си.  Повечето от тези неща просто си представям, че правя – не знам дали ги постигам действително. Като студент не можех да спя преди премиера. Вече не е така.

Коя роля винаги си мечтал да изиграеш?

Може би  Бъргър от „Коса“.  Бащата от Стриндберг. Джоузеф от „Tyrannosaur“ на Paddy Considine.  Джони от „Naked” на Mike Leigh. Бих искал също да изиграя за някого ролята, която баща ми изигра за мен.

С кого от световноизвестните артисти би искал да работиш на сцената?

Вече сбъднах да репетирам с Деян Донков. Бих се радвал да си партнирам с Peter Mullan, Stellan Skarsgård, David Thewlis, Mads Mikkelsen, както и с доста други. Това, разбира се, са само мечти. Няма да откажа и на Боб Дилън.

Kaкво репетираш/снимаш в момента?

В момента не репетирам и се радвам, защото доста се бях изморил и тази почивка ми се отразява добре.  Снимам в един български сериал, който можете да видите наесен.

Защо публиката трябва да го гледа?

Публиката трябва да гледа онова, което съответства на нейната нагласа към света. Пожелавам ѝ да го намери! Пожелавам на театъра да успява да осигури колкото е възможно по-широк такъв „диапазон“.

Три постановки, които нашите читатели не бива да пропускат?

Виж номер 14.

с Иван Бърнев в „ПРАЗНИКЪТ“, фотограф  – Стефан Н. Щерев

Мак Маринов може да гледате в „Бесове“ в ТР „Сфумато“, а в МГТ „Зад канала“ в „Шекспирин по време на пандемия“, „Завръщане у дома“, „Зорба“, „ПРАЗНИКЪТ“, „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“, „Поп – фолк хроники: Бели птици и куршуми“, „Зимата на нашето недоволство“, „Пияните“ и др.

Скоро му предстои премиера в сръбския филм „Juzni vetar 2“, където е в една от главните роли.

А също така може да гледате Мак и на малкия и големия екран като Лазар в „Дяволското гърло“, реж. Павел Веснаков, Емил  в „Асансьор за пациенти“, реж. И. Трифонова, в „Тази песен не е за любов“, С. Вълдобрев, реж. И. Минов, Александър в „I don’t wanna grow up”, реж. Ф. Андреев, Mладеж в „Каръци“, реж. Ив. Христов, Eмигрант в „ТИЛТ“, реж. В. Чучков, Mомче с китара в „Кецове“, реж. В. Йорданов.