На театър с Кристиана Ценкова

0
0

Кристиана Ценкова е новата искра на сцената и това ѝ признаха на тазгодишните награди  „Икар”. На 25 години, тя вече е с награда в категория Дебют, а именно за ролята си на Лиза в „Откраднати разкази“ от режисьора Красимир Спасов в Театър „Българска Армия”.

Любовта на чаровната актриса към театъра се събужда още в ученическа възраст и оттогава упорито търси своя хоризонт сред небето от роли. Кристиана е била част от театралния състав на СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер”, на студентския състав към РУ „Ангел Кънчев” – „Пирон”. Участвала е в епизодични роли в спектаклите на студия към Русенския театър. А през 2013 г. завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов” в специалност Актьорско майсторство за драматичен театър в клас с художествен ръководител доц. Ивайло Христов. Сега, освен че е част от Сдружение КЛАС, участва и в габровската трупа и новата постановка „Жана д’Арк“ с режисьор Петринел Гочев. Нямаме търпение да я видим на премиерата в Драматичен театър „Рачо Стоянов”, Габрово през този месец.

Първо обаче решихме да я поканим „На театър с“ нас и да надникнем зад театралната ѝ маска.

Как влезе театърът в живота ти?

С гръм и трясък! Видях един актьор по телевизията, разказваше за спектакъла си….. Говореше толкова отдадено и сякаш не беше от нашата планета.… Поисках да съм като него. И досега той е Бог за мен.

Кое е представлението, което най – много ти е въздействало?

„Нордост“ и „Сътресение“.

Колко често ходиш на театър?

Зависи дали не съм в интензивни репетиции. Тогава нямам много време. После обаче имам нужда да наваксам. Понякога имам нужда да ходя всяка вечер, докато получа своя душевен душ и се заредя за известно време напред.

Трагедия, комедия, или… ?

Като в живота – имам нужда и от двете 🙂

Имаш ли любима реплика от пиеса?

„Лудостта на времето ни – луди водят слепи“ – „Крал Лир“ на Уилям Шекспир.

Какво правиш преди премиера – имаш ли си ритуал?

Вдишвам и издишвам няколко пъти бавно. „Издишвам“ себе си и проблемите си , за да „вдишам“ онзи, който трябва да бъда в следващите 2 часа :).

Има ли малки и големи роли?

„Добрият театър е като добре смазана машина и в нея всички частици и малки и големи са от еднаква важност…Същото е и при ролите в една пиеса“. Така са ме учили и мисля, че е напълно вярно.

Коя е любимата ти роля в живота?

В живота играя само когато е много наложително. Но не ми е така приятно, както на сцената.

Какво за теб е театърът?

Безкрайни възможности!

Три постановки, които нашите читатели да не пропускат?

„Нордост“ в Младежкия , „Мизантроп“ на Сдружение КЛАС , „Откраднати разкази“ в ТБА.