На театър с Илина Илиева

0
0
фотограф - Георги Сиркатов
фотограф - Георги Сиркатов

Илина Илиева, актриса. Родена в Бургас през 1993.

Завършва през 2017-та класа на проф. Боньо Лунгов в НАТФИЗ с диплома за куклена актриса, но уви.. още от същата година е щатен артист в Драматичен театър-Стара Загора и е отговорна за главни роли в почти 15 представления, действащи от които – половината. И ако се чудите колко повече и добър опит може да натрупа от това, обадете се на Илина и питайте. Дали има време за сън, също.

Лъчезарна, красива, луда, смешна и забавна. Това е Илина – особено за хората, които я познават. Човек като я види и му става смешно, и то само с добро и хубаво. Умело може да ти отвърти главата, представяйки някой образ, особено комедийни такива. Отиват ѝ много неща и роли. Тя е някак пъстра и цветна като пролет и цвете.

Обича много морето, родена е все пак близо до брега. Обича да пътува, да се снима, обръща внимание на визията си. А морето е втората ѝ страст след театъра. Обожава да танцува и ходи на Contemporary dance в Academy 360. Планува и мечтае да учи кино в Истанбул, но чака да свърши най-после Пандемията.

Снима епизодични роли в хитови сериали и продукции по телевизията.

Сподели ни три нестандартни факта за себе си:

Не обичам да ми пипат колената.
Не мога да произнасям сложни думи, мисля, че имам синдром на Брока.
Уча турски език и всяка година „заминавам“ за Истанбул. (силно вярвам, че ще замина някой ден)

Ето го и нейния театрален свят:

Къде те намираме в момента?

В Межев, френските Алпи.

Какво за теб е театърът?

Страст, необходимост, катарзис, смисъл, душа, любов!

Колко често ходиш на театър?

Винаги когато имам възможност, но не толкова често, колкото ми се иска и има още много представления, които отдавна искам да гледам!

Кое е представлението, на което най-много си се смял?

Аз постоянно се смея… дори на неща, които никой няма да се засмее, но когато гледам спектаклите на Камен Донев цялото тяло ме боли буквално от смях.

Кое е представлението, на което най-много си плакал?

И тук важи същото, както при смеха. Като цяло изненадващо ме удрят емоциите, но на първо четене се сещам, че съм плакала на “Театър, любов моя“ на Театър 199.

Кой е спектакълът, който разтърси света ти из основи?

Все още не ми се е случил спектакъл, който да разтърси света ми из основи и слава богу, защото как ще отида да гледам други след него … но творчеството на Александър Морфов ми е любимо, затова нека да е “Животът е прекрасен “, за да не ги изреждам всичките.

Кое е представлението, което гледа последно?

“Одисей”, Драматичен театър-Пловдив, реж. Диана Добрева.

Трагедия, комедия или…?

Обичам съвършеният баланс между двете.

Имаш ли любима реплика от пиеса?

Имам си любими реплики, една от многото е “…когато въжето се скъса, колкото и да го завързваме, остава възел…но има и здрави възли, възли, които могат да понесат голяма тежест…на които можеш да се довериш!” “Сватбата на Фигаро “, реж. Мартин Киселов.

Какво правиш преди премиера? Имаш ли си ритуал?

Преди премиера винаги чистя, не знам защо, иначе преди всяко представление си имам отделен ритуал, който е леко странен, затова няма да го кажа.

Коя роля винаги си мечтал да изиграеш?

Нямам някоя конкретна роля, за която мечтая, винаги харесвам повече мъжките роли, но те няма как да ми се случат. Искам роли, които да изкарат от мен непознати светове, усещания, да ме провокират да излизам от зоната си на комфорт.

С кого от световноизвестните артисти би искал да работиш на сцената?

Първото име, което ми изникна… Meryl Streep, иначе списъка е доста дълъг.

Kaкво репетираш/снимаш в момента?

Щях да започвам репетиции на ново представление, “Методът Грьонхолм” на Жорди Галсеран с режисьор Стефан Спасов, но поради съвпадане с друг мой ангажимент, няма да участвам в проекта. Надявам се някой ден да ми се случи да репетирам пиеса на Галсеран, защото ми е много любим.

Защо публиката трябва да го гледа?

А защо не?

Изброй три представления на нашите читатели? 

“Бурята”, НТ “Иван Вазов “, реж. Робърт Уилсън,

“Вишнева градина“, ДТ “Гео Милев “, реж . Бина Харалмпиева,

“Капитал(на) грешка “, НТ “Иван Вазов “, реж. Иван Пантелеев,

всички представления на Явор Гърдев, като цяло ми е трудно да се огранича в три, много хубави представления има и в театрите извън София, харесвам представленията на ДТ “Никола Въпцаров “-Благоевград , Драматичен театър-Пловдив, като цяло  препоръчвам на читателите на love theater да си организират театрален трип.

сн. - личен архив
сн. – личен архив

Илина Илиева може да гледате в момента в следните заглавия на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора – “Вишнева градина “, “Мерак “, “Полет над кукувиче гнездо “, “Чичовци”, “Пижама за шестима “, “8 жени”.

Благодарим, красиво момиче!

*фотографи – сн. 1 и 2 – Георги Сиркатов, сн. 3 и сн. 4 – Радостин Димитров.