На театър с Христина Джурова

0
0

Млада, амбициозна, красива и талантлива. Представяме ви актрисата Христина Джурова. Родом от Пловдив, завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Атанас Атанасов, випуск 2019. А после се впуска смело напред в приключенията на театъра. С две премиери за последния месец, награда „НАТФИЗ НАЙ НАЙ“, награда  „Златен кукерикон“ за ролята си в постановката „Семеен съвет“ и златен глас, Христина тепърва ще покорява много сцени и сърца!

Помолих я да сподели три нестандартни неща за себе си. Следователно тя отговори:

1. Изпитвам ужас от интервюта;
2.Обичам да подранявам;
3. Не мога да си правя story-та“ (тук се смее) 

В следващите редове Христина ни допуска по-близо до театралния си свят. Ето го:

Къде те намираме в момента?

И аз се опитвам да се намеря. Иначе, в квартирата ми.

Какво за теб е театърът?

Опознаване на човека и всичките му проявления. Терапия. Свобода. Необходимост. Приключение. Бунт. Бягство. Обмен на енергия. Лъжа. Истина. Много отговорна професия. Общо взето, луда работа! Ха-ха…

Колко често ходиш на театър?

Достатъчно често.. май. Ходя на театър, когато съм подготвена психически и емоционално. То е душевна потребност, която невинаги се обажда.

Кое е представлението, на което най-много си се смяла и на което най-много си плакала?

Не мога да преценя. Отдавна се канех и скоро гледах “Животът е прекрасен” на Александър Морфов. Смях се и плаках. Обичам такива представления. Излизам и си казвам: “Ами, да! Животът, какъвто и да е, наистина е прекрасен и искам да си го живея…пък!”

Кой е спектакълът, който разтърси света ти из основи?

Очаквам го, а може и да съм го изпуснала.

Кое е представлението, което гледа последно?

“Черното пиле” на Мариус Куркински. Този човек е от друга планета…

Трагедия, комедия или…?

Трагикомична абсурдистко-гротескова психологическа драма… с леееки наченки на мюзикъл.. ха-ха.. ВСИЧКО!

Имаш ли любима реплика от пиеса?

Сега се сещам за нещо любимо, но ще перифразирам: “Ти говори! От писане на писма полза няма. Хартията гори. Думите огън не ги гори. Нас няма да ни има, ама думите летят из Космоса и един ден някой ще ги чуе, ще ги хване и ще каже: “Глей ти к’ви работи ставали из тоз Космос! Глей ти к’ви работи са ставали на таз Земя, дето вече я няма!“. Затуй, говори! Не бива да мълчим. Един ден ще ни чуят!“  – От “Надежда Сляпата” на Боян Папазов

Какво правиш преди премиера? Имаш ли си ритуал?

Нямам си ритуали. Опитвам се да си настроя мисленето и енергията, в зависимост от характера на представлението и ролята. Иначе кафе, цигари, грим, костюм, реквизит, глас, смях с колегите, минаване на текст… А! На поклон винаги се опитвам да видя очите на възможно най-много хора. Звуча като актриса с много опит. (смее се)

Коя роля винаги си мечтал да изиграеш?

Не мечтая за роли… Нооо много ми се играе театър на абсурда.

С кого от световноизвестните артисти би искал да работиш на сцената?

Всички са добре дошли. Искам да работя и със световно НЕизвестните.

Kaкво репетираш в момента?

Репетирам “Ротердам” на Джон Бритаин в Младежки театър “Николай Бинев”. Режисьор е Никола Стоянов. Постановка – Ивайло Иванов. Сценографията и костюмите са на Ирена Дойчева. Музикалната среда е на Ива Янкулова. А аз си партнирам с актьорите Дария Димитрова, Боряна Йовчева и Нено Койнарски. Проектът “Родердам” е реализиран с финансовата подкрепа на програма “Дебюти” на Национален фонд “Култура”. Премиерата е на 1-ви ноември на Камерна сцена. Заповядайте!

Защо публиката трябва да го гледа?

Не “трябва”, но ще се радваме. Няма случайни срещи и който има потребност от текст като “Ротердам”, ще го гледа. Не знам какво представление ще направим, но знам, че се опитваме да бъдем максимално искрени, да се вълнуваме същински и се надяваме да развълнуваме и хората, които ще гледат. И все пак… Говорим за любов!.. А! Пиесата се поставя за първи път в България.

Три постановки, които нашите читатели не бива да пропускат?

Със сигурност не мога да спомена само три. “Животът е прекрасен” ; “Това не е Хамлет”;  “Кралят Елен”; “Нощна пеперуда”;  “Самотният запад”; “Хъшове”;  “Три високи жени”;  “Старицата от Калкута”; “Бащата”; “Аз, Сизиф”… Много са! А и има представления, които все още не съм гледала, а знам че си заслужават.

Христина Джурова може да гледате в следните заглавия от театралния афиш на България – „Papas in motion“ (НАТФИЗ), „Семеен съвет“ (Театър 199), мюзикъла „Чикаго“ (Държавна опера Варна) и скоро в „Ротердам“ (Младежки театър „Николай Бинев“).