На театър с Гергана Данданова

0
0

Гери Данданова е от онези хора тип „Слънце“, с които общуването винаги е удоволствие, затова беше съвсем логично да продължим пътешествието си „На театър с“ нея. Завършва НАТФИЗ при проф. Пламен Марков през 2005 г., след което веднага заедно с целия си клас става част от трупата на ДТ „Гео Милев“ в Стара Загора. Мога да призная, че няколкото години, в които тя и колегите ѝ живееха на сцената пред очите ми, ме вкараха с шутове в театъра и мечтите за него.

Как влезе театърът в живота ти?

Както всичко хубаво – неочаквано и дръзко. 🙂 Отидох на спектакъл на Мариус, „Дамата с кученцето“, и бях до там. Любов от пръв поглед. В миг осъзнаваш, че принадлежиш на Нещо – Сцената!

Кое е представлението, което най-много ти е въздействало?

Като по-малка всеки спектакъл, който гледах, беше новооткрита планета. Спомням си как излизах след някое представление, гърлото ми толкова се свиваше, че не можех да дишам от вълнение. Взрив на емоции. Имаше много спектакли, които ме провокираха.

Колко често ходиш на театър?

За съжаление не толкова, колкото ми се иска! Опитвам се да поправя това.

Трагедия, комедия, или…?

Трагикомедия. 🙂 Всъщност и двете противоположности ме привличат.

Имаш ли любима реплика от пиеса?

Любима в момента не мога да се сетя, но ще ти кажа първото, което ми идва наум: „О,защо не съм мъж! Бих му изяла сърцето насред пазарния площад! Мъжеството се е претопило в любезности, доблестта се е захаросала в комплименти, а от мъжете са останали само езиците – и то едни лъжливи и празнословни! (Беатриче,“Много шум за нищо“) Често и извън сцената имам поводи да я кажа!

Какво правиш преди премиера – имаш ли си ритуал?

Имам. Омилостивявам сцената. По мой си начин.

Има ли малки и големи роли?

Има. Но има и актьори, които биха могли така да оцветят „малката“ роля, че да стане „голяма“. Знаеш древния постулат „Няма малки и големи роли,има малки и големи артисти.“

Коя е любимата ти роля в живота?

Бих се ограничила, ако кажа, че е само една.

Какво за теб е театърът?

Душа, любов, храм, пътешествие, живот.

Три постановки, които нашите читатели да не пропускат?

Всички постановки в Театър Българска Армия.