На театър с Филип Буков

0
0

снимка: Красена Ангелова

Филип Буков, актьор, завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ само преди дни в класа на проф. Стефан Данаилов. Да, този последният MASTERCLASS на големия незабравим Мастер!

Проявихме интерес към него не само защото завършва и поема по дългия път, но и защото „изгря“ на екран в последния сезон на най-гледания български сериал – „Откраднат живот“ в ролята (нелека) на уролога д-р Хаджихристев. Филип успява да ни очарова с усмивка и талант, изигравайки лошия герой в сезона.

А иначе –

От София е, на 26 години (към момента на интервюто). След завършване на Класическата гимназия, започва своето обучение по Философия в Софийския университет. Още от ученик ходи на театър, но в един момент, докато следва в СУ, посещенията в театралния салон зачестяват. Един неслучаен ден, говорейки си с  преподавателя по философия, Филип получава смелия съвет „да се пробва“ в НАТФИЗ. Така се решава да кандидатства и без никаква подготовка се записва за изпитите. Два пъти стига до трети кръг, но е скъсан и така от третия опит вече е приет в MASTERCLASS. Филип споделя, че не е от семейство на артисти.

Участва в двете дипломни представления на класа си в Академията, както и (отново с колеги) в „Братя Карамазови“ в Народния театър. Снимал е, освен в „Откраднат живот“, в студентски проекти и няколко продукции в Киноцентър-Бояна като каскадьор.

Да, освен всичко Филип е и каскадьор. Част е от каскадьорската група на НСА, чийто ръководител е Емил Видев. Също така кара колело, мотори, кайтсърф, ски, сноуборд, продължава да се боксира. „Общо взето ме влече всичко, което крие големи рискове.“ Понякога травмите го вадят извън релси, но Филип бързо се връща в играта.

„Ако не бях актьор, вероятно щях да завърша философия и да запиша някаква магистратура. Честно казано не знам какво щях да правя, може би щях да работя пред компютър в някоя фирма…“

Е, явно Филип Буков, емблема на новото поколение артисти, е екстремна натура, хибрид между актьор и спортист, упорит и забележим. Има тепърва какво да ни показва на сцената и екрана!

Ето го и неговия театрален свят:

Къде те намираме в момента?

Тъкмо се прибрах вкъщи от физиотерапия.

Какво за теб е театърът?

Вдъхновение, друго измерение, където можеш да си когото искаш. Начин за бягство от битовизмите.

Колко често ходиш на театър?

Не мога да отговоря с точност. Не ми остава много време от лекции и снимки, затова съм разредил посещенията. Предварително проучвам представленията преди да отида, защото гледането на некачествен театър много ме демотивира.

Кое е представлението, на което най-много си се смял?

„Ръкомахане в Спокан“ и „Богът на касапницата“ .

Кое е представлението, на което най-много си плакал?

„Господин Ибрахим и цветята на Корана“, „На ръба“ и „Нощна пеперуда“. Просто не мога да реша на коя от трите постановки съм плакал повече.

Кой е спектакълът, който разтърси света ти из основи?

Спектаклите, които оставиха отпечатък у мен са няколко, но има един много специален, който съм гледал осем пъти, ако не ме лъже паметта, и това е „Хамлет“, режисиран от Явор Гърдев. Това е спектакълът, заради който реших, че искам да стана актьор… или поне да опитам.

Кое е представлението, което гледа последно?

Последно гледах „Калигула“ и „Любовникът“ в Народния театър.

Трагедия, комедия или…?

Не мога да избера само едното, но със сигурност не обичам евтина и просташка комедия. Харесвам представления, които не ги разбирам веднага, а няколко дена тлеят у мен и размишлявам върху тях.

Имаш ли любима реплика от пиеса?

“Readiness is all”, „Талантливият човек е талантлив във всичко“.

Какво правиш преди премиера? Имаш ли си ритуал?

Ритуал нямам със сигурност. Гледам да се отърся от всичко, което ме заобикаля и не е свързано със спектакъла.

Коя роля винаги си мечтал да изиграеш?

Аз много харесвам Леонид Йовчев, заради играта му в Хамлет. Заради него реших, че искам да кандидатствам в Академията, така че може би, бих искал да изиграя Хамлет, точно в това представление, което разбира се, е невъзможно.

С кого от световноизвестните артисти би искал да работиш на сцената?

Mads Mikkelsen, Marion Cotillard.

Kaкво репетираш/снимаш в момента?

Към момента никъде, заради епидемологичната обстановка.

Защо публиката трябва да го гледа?

Моят учител Стефан Данаилов винаги е твърдял, че артистът трябва да има самочувствие с покритието на своя талант и професионализъм, за да има право да се изправя пред публика. Е, нескромно и с чувство за хумор мога да отговоря – заради таланта и професионализма.

Три постановки, които нашите читатели не бива да пропускат?

„Братя Карамазови“,

„Калигула“ и

„Лодкарят“.

Бих могъл да изброя още поне пет, но някои от тях вече не се играят.

Филип Буков участва в „Лодкарят“ и „Зверското синьо“ в НАТФИЗ, както и в „Братя Карамазови“ в Народен театър „Иван Вазов“.