На театър с Биляна Петринска

0
0

Биляна Петринска има ред роли както на сцената, така и в киното. В момента е част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“, където може да я гледаме в спектакли като „Жана“ и „Идеалният мъж“. Гласът на Биляна, за който по-долу ни разказва, звучи от малкия екран в десетки филми и сериали. Време е да се заслушаме в него, за да ни разкаже как тя ходи на тетър.

Къде те намираме в момента?

Между репетиция в театъра и ТВ студиото, където имам да озвуча 2 филма.

Какво за теб е театърът?

Смисъл. Като Живот в Живеенето.

Как влезе той в живота ти?

На пръсти. Постепенно. С порастването ми.

Колко често ходиш на театър?

Има периоди, в които всяка вечер съм в театъра и или играя, или гледам. Но имам и периоди на отдръпване с цел проветряване. Редувам с концерти, балет, кино срещи с приятели… Имам нужда от изкуството във всичките му форми – то разширява човешкия ми обем.

Кое е представлението, на което най-много си се смяла?

О, не мисля, че мога да степенувам. Само мога да кажа, че понякога, когато не съм на сцената, отивам зад кулисите и като малко дете гледам действието… Това се случва често в представлението „Животът е прекрасен”. Повярвайте ми, забавлявам се всеки път. Театърът е живо изкуство и се мени напрекъснато.

Кое е представлението, на което най-много си плакала?

Аз мога да бъда доста сантиментална и романтична. Плача често на много неща. Мога и да плача, и да се смея едновременно. И ми се случва и в моменти, които на пръв поглед не са нито смешни, нито тъжни. Те просто отключват емоцията в мен и тя потегля. За мен театърът има пречистваща функция. Има сценични картини, които виждаш и могат да те доведат до катарзис. С такъв смисъл за мен е натоварено това изкуство.

Кой е спектакълът, който разтърси света ти из основи?

Да се надявам да предстои такъв. И предпочитам да го играя.

Кое е представлението, което гледа последно?

Последно мисля гледах “Отело” в Театър „Българска Армия”… Прекрасно представление.

Трагедия, комедия или…?

Трагикомедия.

Имаш ли любима реплика от пиеса?

Със сигурност не е една… На прима виста се сещам за тези:

Знаеш ли кои са най страшните неща? Онези, които стават постепенно… Връщане от тях няма.” – Иван Радоев
Не обичам да зная какво хората говорят за мен. Това само разпалва суетата ми” – Оскар Уайлд

Какво правиш преди премиера? Имаш ли си ритуал?

Не казвам.

Коя роля винаги си мечтала да изиграеш?

Досадна станах и на себе си с повтарянето на имена като Анна Каренина и Настася Филиповна, но аз говоря за мащаба на емоциите и обема на тези героини. Тях давам за висок пример в скалата на всяка актриса.

Снима ми се филм „в епоха” и ми се играе в добър мюзикъл. Гласа си поддържам от малка. Имам тази дарба и съм много щастлива, че възстанових уроците си по пеене.

С кой от световноизвестните артисти би искал да работиш на сцената?

О, доста са 🙂 Мерил Стрийп, Кейт Бланшет, Джуди Денч, Джулиан Мур, Антъни Хопкинс, Деймиън Луис, Де Ниро, Колин Фърт…. ей такива хора 🙂

Коя е любимата ти роля в живота?

На Биляна. На приятел.

Класическа или съвременна драматургия?

И двете. Копнея за повече нови съвременни текстове по нашите сцени.

Три постановки, които нашите читатели не бива да пропускат?

Мисля, че далеч не са три. Имаме богат културен живот. Всяка вечер има доста театрални постановки… но има и опери, балет, класически концерти… Има изложби и пърформанси. Смятам, че това е прекрасно и за всеки има по нещо. Появи се доста алтернатива при избора на културни събития. Театралните спектакли също са много разнообразни. Аз лично съм се заканила на „Зимна приказка” с Джуди Денч на Кенет Брана – в кино Люмиер. Това чакам с интерес и любопитство.