На театър с Анна-Валерия Гостанян Да живеят Куклите!

0
0

Анна-Валерия Гостанян – цветове и  хиляди детски усмивки. Родена във Варна, актриса по призвание. Завършва НАТФИЗ през 2015 в специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“, клас проф. Дора Рускова. Участва в спектакли на Театър 199, Театър Азарян, Театър „Aтом“, Куклен театър – Ямбол, ДКТ Шумен.

От 2015 е част от трупата на ДКТ Сливен. 

Изключително интересна, старателна и отдадена на работата си. Притежава любопитни очи, пълни с дълбочина и мъдрост. В играта на Анна-Валерия се отличават оригинален почерк и смели импровизации.

Към момента тя е студентка по режисура при проф. Славчо Маленов. През декември се състоя  дебютът ѝ като режисьор със спектакъла „Малката кибритопродавачка“ в Театър 199.

Гостанян смело стъпва на театралната сцена още със завършването си, защото е част от емблематичния дипломен спектакъл на класа ѝ –  „Семейство Замза“ от Франц Кафка, режисьор Катя Петрова. С него младите актьори получават ИКАР 2016 за цялостен спектакъл, а Петя Караджова – ИКАР за индивидуално постижение в кукленото изкуство за сценографията, куклите и костюмите на представлението.

Отговорна е и за сценичната пластика в друго представление – „Оптически илюзии. Цирк“, постановка Катя Петрова, а една от последните ѝ премиери като актриса е в куклено-документалния спектакъл „Косвени щети“ с режисьор Максима Боева.

Чуйте за театралния, пъстър свят на една куклена актриса: 

Къде те намираме в момента?

У дома, във Варна.

Какво за теб е театърът?

Магия!

Колко често ходиш на театър?

Доста често, но не достатъчно!

Кое е представлението, на което най-много си се смяла?

„Тигърчето Спас” – дипломен спектакъл на студентите от клас „Актьорско майсторство за куклен театър“ с художествен ръководител проф. Жени Пашова. Играе се в Младежки театър „Николай Бинев”.

Кое е представлението, на което най-много си плакала?

„NORDOST“. Режисьор – Василена Радева. Младежки театър „Николай Бинев”.

Кой е спектакълът, който разтърси света ти из основи?

James Thierrée / Compagnie du HannetonThe Toad Knew

Кое е представлението, което гледа последно?

„Вечерен акт” в Театър 199 „Валентин Стойчев”. Гледала съм го минимум десет пъти. Мога и още толкова!

Трагедия,комедия или…?

Имаш ли любима реплика от пиеса?

Нямам любима реплика от пиеса.

Какво правиш преди премиера? Имаш ли си ритуал?

Ритуали нямам. Вълнувам се! Вълнувам се много! Не само преди премиера, преди всяко представление.

Коя роля винаги си мечтала да изиграеш?

Няма роля, която винаги съм мечтала да изиграя.

С кого от световноизвестните артисти би искала да работиш на сцена?

Хавиер Бардем ми е сред любимците! Но България е пълна със световноНЕизвестни, но изключително талантливи артисти, с които бих искала да работя.

Какво репетираш/снимаш в момента?

В момента не репетирам. Последните две неща бяха „Снежанка и седемте джуджета” в Куклен театър – Ямбол, реж. Бисерка Колевска и дипломната ми работа „Малката кибритопродавачка” в Театър 199 „Валентин Стойчев” като режисьор.

Защо публиката трябва да ги гледа?

„Снежанка и седемте джуджета” е моноспектакъл на Любомир Желев. Тук интересното е, че той изиграва 13 различни роли. Аз участвам като асистент (момичето в черно). Ако ви се пътува… очакваме ви в Кукления театър в Ямбол!

„Малката кибритопродавачка” в Театър 199 „Валентин Стойчев” е моята първа режисьорска работа. Защо публиката трябва да го гледа? На въпроса какво за мен е театърът, отговорих – магия. Театър 199 е едно „магично” място. Актьорите – Ангел Калев, Велислава Маринкова, Евгения Ангелова и Любомир Желев са „магьосници”. Визията на представлението, сътворена от Наталия Гочева е „магична”, както и музиката, написана от Пламен Петков.

Три постановки, които нашите читатели не бива да пропускат?

James Thierrée / Compagnie du Hanneton – The Toad Knew

James Thierrée / Compagnie du Hanneton – Raoul

Това са моите две! Те не могат да се видят в България, но съм убедена, че за читателят/зрителят, който обича такъв вид представления, не е невъзможно да прелети няколко хиляди километра. Заслужава си!

Гледайте Анна-Валерия в „Косвени щети“ по текстове на Светлана Алексиевич (Театър Азарян); „Светулки“ (Театър 199 „Валентин Стойчев“) и режисьорския ѝ дебют пак там – спектакъла „Малката кибритопродавачка“; „Кукери“, хореограф Стефани Георгиева (ДКТ Шумен); „Снежанка и седемте джуджета“, реж. Бисерка Колевска (Куклен театър – Ямбол), както и на сцената на ДКТ Сливен в много от детските представления в репертоара и не само.

Какъв цветен живот само! Още много роли на сцената, момиче!

*фотографи:  Toni Perec (корица); сн. 2 – личен архив, сн. 3 – архив ТР „Сфумато“, сн. 4 – Гергана Дамянова, сн. 5 – Гергана Дамянова, сн. 6 – Toni Perec