На театър из страната – 5 постановки в 5 града

0
0

Театърът извън града, в който живеем е чудесен повод за пътуване или просто за още един хубав спомен. Избрахме да ви представим 5 постановки през месец февруари, от 5 различни града, в които кипи активната театрална дейност. Ето ги и тях:

1. „Казаларската царица“ от Иван Вазов е премиерното представление на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора. Първите спектакли са на 16 и 23 февруари от 19:00 ч. „Много работи се губят в пушека на локомотива и на десетилетията, но още повече остават. Надеждата, че някъде в България е нашето място за щастие, нашата любов, нашата сцена, нашето оцеляване, нашето спасение… Има я тази надежда в „Казаларската царица” – повест, пълна със заминавания, завръщания, гари. Има я с цялата страст, с която Вазов неизменно насища редовете си. И за нас има шанс, ако можем да я усетим над модите, над комплексите си, над пушеците – гарови и всякакви други.“, описва пиесата авторът на сценичната адаптация: Юрий Дачев.

2. Датите 17 и 23 февруари също ще бъдат премиерни и за Русенски драматичен театър „Сава Огнянов“ с постановката „Ревизор“ по Н. В. Гогол, в 19:00 ч. Постановката остава като вечна и универсална сатира над явления като дълбокия провинциализъм в мисленето, корупцията, алчността и ред други качества на индивида, проявявани в социалното му битуване.

3. „Драматичен театър – Пловдив“ също ще ни разсмее с „Чиста къща“, която си е чиста комедия от Сара Рул. На 23 февруари от 19ч. можем да видим постановката нашумяла с номинацията си за ИКАР 2015 в категория дебют за Радина Думанян. Самата пиеса е световен хит и разглежда взаимоотношенията между няколко души, всеки със своя метод за справяне с действителността и отчуждението.

„Чиста къща“

4. Какво се случва с мъжете днес? Къде са? В търсене на отговори ще ни заплете една от най-бляскавите съвременни комедии – „Мъже на изчезване” от Жан Жак Брикер и Морис Ласег. На 25 февруари, 19ч. – два часа изискано забавление в „Драматичен театър – Бургас“.

„Мъже на изчезване“

5. „Ричард III“ е един от хората, обявяващи злодействата, които имат намерение да извършат, презирайки обществото, в което живеят. На 26 февруари от 19ч. в ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна той ще върти историята и историите на малкото си пръстче пред очите на своите избраници, насила отнемайки им рутината на фалшивите илюзии. И е безупречно забавен разказвач, влагащ цялото си сърце в разиграваните с невероятен хазарт сюжети. Представление с 3 награди ИКАР 2012 и то не случайно.

„Ричард III“