На разходка с Алиса из страната на чудесата

1
0

Преди дни се състоя премиерата на най-новото заглавие от репертоара на Младежки театър „Николай Бинев”. Това е „Алиса в страната на чудесата” по едноименния роман на Луис Карол. Режисьор на постановката е младата Анастасия Събева.

„Алиса в страната на чудесата” е спектакъл, който може да събуди криещото се във вас дете и наистина да ви пренесе в един приказен свят, изпълнен с чудати персонажи. Приключението на малката Алиса започва, след като пада в заешката дупка и от началото до края е изпълнено с необикновени срещи. Сценографията и костюмите са дело на един от най-интересните ни сценографи за  куклен и драматичен театър, а именно Свила Величкова. Тя пресъздава на сцената на Младежки театър една пъстра страна на чудесата, помислена до най-малкия детайл и цвят. Перипетиите на Алиса са съпроводени с много музика и танци, които са дело на  Асен Аврамов и хореографката Вера Молова. Те добавят завършеност и пълнота на красотата на спектакъла.

Ролята на малката Алиса се изпълнява от две актриси. Едната е още дете, а другата е току-що завършила театралната академия. Режисьорката Анастасия Събева споделя, че това решение не е случайно, като така изразява идеята си за объркването и изгубването на идентичността. Вмъкването на тази тема в спектакъла е само една от причините за неговата дълбочина и актуалност.

Колоритни и запомнящи се са персонажите на Заека, Шапкарят, Валето, Кралицата, пък и на всички останали герои от страната на чудесата. В ролята на Заека е младият актьор Никола Стоянов. Неговият персонаж е определен от режисьорката като провокатор, защото в един момент помага на Алиса, а в друг я бави и обърква. Шапкарят (Петко Венелинов) също се опитва да подведе малката героиня и постоянно ѝ напомня за времето. Освен тази роля, той  играе и учителят по математика, с който започва и свърша пиесата. Магията на любовта, която е и водещ мотив,  е запазена в образа на Валето (Севар Иванов), който се грижи за сладките на кралицата Купа и помага на Алиса, а Кралицата (Силвия Лулчева) въплъщава властта и страха в останалите герои.

В допълнение към всичко това добавяме и факта, че преди представлението можете да се насладите на детските рисунки от конкурса „Аз и Алиса“, изложени във фоайето на театъра.

Постановъчен екип:

Режисьор: Анастасия Събева
По едноименния роман на Луис Карол
Сценография и костюми:Свила  Величкова
Композитор: Асен Аврамов
Хореограф: Вера Молова
С участието на: Александър Хаджиангелов, Веселина Конакчийска, Гергана Христова, Красимир Недев, Кристина Янева, Никола Стоянов, Николай Луканов, Ния Кръстева, Петър Дочев, Рая Пеева, Светослав Добрев, Севар Иванов, Силвия Лулчева, Юлиян Петров, Бернарда Береану, Диана Ростиславова, Петко Венелинов, Ралица Петрова, Деян Петров

Comments are closed.