На 9 май цяла София е литература – Нощ на литературата 2018!

0
0

Като част от календара на културните събития на Столична община за 2018г. събитието Нощ на литературата тази година ще се проведе на 9 май. В София ще се чете в 19 читателки гнезда, като чешката и словашката литература ще бъдат на едно място по повод 100 години от от обявяванетоо на независимостта на Чехословакия.  За първи път тази година Нощта на литературата се обръща и към българската литература в превод. Също така за първи път организаторите ще направят Виртуално читателско гнездо.

За седми пореден път България ще бъде част от четящите в цял свят страни. И тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, нидерландска, българска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, румънска, шведска, швейцарска, словашка или чешка поезия и проза.

  НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА – НАЧИН НА УПОТРЕБА

В Нощта на литературата на всеки половин час известни личности четат откъси от книги на европейски автори в превод на български език. Това се случва едновременно в т.нар. „читателски гнезда“. Във всяко от гнездата се чете от една книга, като карта и информация за местоположението им може да се открият на гърба на брошурите за събитието.

Всеки слушател има възможност да събира печати от „читателските гнезда“. В края на Нощта в 21,45 ч. в A hub (ул. „Христо Белчев“ 3) всички, получили поне пет печата, могат да участват в томбола. Изтеглените победители могат да получат за награда една от четените книги.

Сред артистите, които ще четат са:  Весела Бабинова / Представителство на Европейската комисия 2. Екатерина Георгиева, Стефан Додуров / Унгарски културен институт 3. Рая Пеева / Институт Сервантес 4. Ина Добрева / Френски институт 5. Нина Димитрова, Шахин Шехзен / Британски съвет 6. Маргарита Хлебарова, Стефан Спасов (участвали са и в предишни издания) / Полски институт 7. Петър Русев / Посолство на Дания 8. Димитър Николов / Гьоте Институт 9. Красимир Куцупаров / Посолство на Ирландия 10. Диана Спасова, Добриела Попова / Посолство на Белгия 11. Веселина Раева / Италиански културен институт 12. Игор Дамянов, Гьорги Георгиев-Антика (участвали са и в предишни издания) / Културно-информационен център на Р. Македония

Освен в София се чете в десетки европейски градове, в България се включват още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора, Шумен.

Главни организатори на Нощ на литературата 2018 са: Австрийско посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Датско посолство, Фондация „Детски книги“, Представителството на Европейската комисия в България, Френски културен институт, Гьоте-институт, Посолство на Ирландия, Италиански културен институт, Културно-информационен център на Република Македония, Полски институт, Посолство на Румъния, Посолство на Швеция, Посолство на Швейцария, Посолство на Словашката република в София, Чешки център и Фондация „Следваща страница“.

За повече актуална информация четете на официалната страницата на Нощта:  www.noshtnaliteraturata.bg и във фейсбук страницата на събитието.