На 180° за три дни по време на лаборатория за иновативно изкуство

0
0

От 10-ти до 13-ти aвгуст 2015 г. ще се проведе второто издание на 180°. Това е лаборатория, която дава платформа на млади артисти да експериментират с нови похвати за представяне на различни изкуства. Тази година гостуват артисти от 10 националности в областта на музиката, танца, театъра, дизайна и изобразителното изкуство, които ще представят на софийската публика иновативни събития на нестандартни локации.

Официалното откриване на фестивала ще бъде с кабаре от 20-те години на ХХ в. – „Années folles“. За автентичната атмосфера ще допринесе музиката на Кърт Вайл, Жан Франсе, Бохуслав Мартину, Чик Кърия, Джордж Антайл, Никос Скалкотас и др. Гостите, които дойдат облечени в стил 20-те, ще получат чаша шампанско от организаторите.

След този силен старт ви очакват ощe събитие с музика, вдухновена от песни “VOX” – VOX е предизвикателство за 180° да разгледа мъжкия и женския глас през различни призми. В разнообразие от вокални камерни произведения ще чуем инструменти от различни епохи и ще обърнем внимание на това как техните тембри контрастират, допълват, провокират или се доближават до човешкия глас; „Шахмат“ ще пресъздаде пространствена игра, в която два ансамбъла (античен и съвременен) ще се ,,борят за надмощие” над публиката. „90-годишнина на Лучано Берио“ ще се състои в последния ден от фестивала, като Валентин Коле (обой), Фридерике Хуй (тромпет), Ашли Гордън (виола), Джордж Бартън (ударни инструменти) и Лаура Ендрес (звуков дизайн), ще изпълнят няколко от най-популярните солови и камерни произведения от творчеството на Лучано Берио.

Финалът ще бъде „8 спомена за едно парти, което така и не се случи, въпреки че си го спомням доста добре“ – постановка, хибрид между музикален и танц театър, който ще бъде представен за първи път на 180°.