МУЗИКА, ТЕАТЪР И КИНО В “АНТРАКТ” – един пътуващ фестивал

0
0
Деница Аргирополус, организатор на фестивал АНТРАКТ
Деница Аргирополус, организатор на фестивал АНТРАКТ

Преди години, точно срещу ЦУМ, на паркинга вдясно от един стенопис на Bozko, се намираше кафе-галерия АНТРАКТ. Който помни е наясно със значението на това заведение като част от културния живот на столицата. Джаз музика, театър и кино вечери бяха само част от събитията, които това пространство предлагаше, а винтидж атмосферата като че ли беше и причината това място да има своя запомняща се уникалност. Говорим в минало време, тъй като кафе-галерия АНТРАКТ за съжаление затвори своите врати.

Сега обаче АНТРАКТ отново се завръща, но този път във формата на фестивал, който ще се състои през целия месец юни и то в София, в ресторант-градината „Пей сърце“.

Как така изведнъж фестивал и то в София, питахме Деница Аргирополус, организатор на АНТРАКТ и собственик на кафе-галерията, за която вече споменахме:

Става въпрос за един пътуващ фестивал. Концепцията е АНТРАКТ да ходи на локации в различни градове със своя собствена програма, която включва музика, театър и кино, и то предимно стари черно-бели филми от историята на киното. Основната идея е фестивала да си носи неговата си атмосфера и да пригоди собствения дух и уют към определено пространство.

Тази година, фестивал АНТРАКТ ще се състои в ресторант – градина „Пей сърце“. Едновременно с това ще тече и летен фестивал за късометражно кино по зададена тема. Всеки ще има пълната свободно да снима, независимо дали е с камера или телефон, като единственото условие е филмчетата да не бъдат по-дълги от 5 минути.

На 27ми със съдействието на медийните ни партньори ArtLIVE тези филмчета ще бъдат излъчени по целия свят, а също така ще има и награди, статуетки – 1ва, 2ра и 3та. Четирима участника от фестивала пряко свързани с кино, музика и театър ще бъдат част от журито, които ще определят наградите.

ArtLIVE също така ще се погрижат да излъчат на живо и откриването на фестивала на 1ви юни, когато ще бъде обявена и темата за късометражното кино.

По повод участниците, които ще бъдат част от програмата на фестивала, Деница споделя:

Във фестивала ще вземат участие изключиво компетентни личности като Милица Гладнишка, Ованес Торосян, Пламена Гетова, Ники Станоев, Явор Велчев – Яви, Ража и Илияна от Dead Man’s Hat, Стефан Здравески с неговия проект и т.н. Стартираме на 1ви юни с „Имам две деца“, един моноспектакъл на Кирил Бояджиев по текст на Здрава Каменова, а от театралните представления, ще видим и „Приятно ми е, Ива!“ на Театър 199.

Общо взето до 30ти юни на фестивала Антракт ще могат да се видят и да се чуят най-добрите артисти, като освен другото те са и дългогодишни приятели на Антракт, а това много помага да се допълваме взаимно. Фестивала ще бъде почти всеки ден, като понеделниците ще бъдат за кино, а сряда, петък и събота за музика и театър.

Целим да бъде тип кабаре и публиката да бъде в близък контакт с участниците, които ще споделят своето творчество.

 

Милица Гладнишка, Васил Спасов, Ованес Торосян, Ража и Илияна като част от първото издание на фестивал АНТРАКТ
Милица Гладнишка, Васил Спасов, Ованес Торосян, Ража и Илияна са само част от първото издание на фестивал АНТРАКТ

На участниците пожелаваме успех, а на Деница и фестивала дълъг живот! Подробности около програмата следете на страницата във фейсбук и започнете лятото бидейки част от новото арт случване в столицата.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here