МСТФ “Данаил Чирпански” получи знак за качество от Европейската фестивална асоциация

0
0

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ получи лейбъл за качество EFFE. След едва второто си издание форумът бе одобрен от Европейската фестивална асоциация, заради успешното си провеждане до момента, разнообразието на участниците в програмата, връзката с местната общност, иновативните подходи при финансирането си и вдъхновяващите цели.

Лейбълът EFFE (Europe for festivals, Festivals for Europe) е европейски знак за качество за значими арт фестивали, който показва тяхното място в света на изкуствата и неделимата им връзка с обществото на местно и международно ниво. “Фестивалите са мощни инструменти за сътворяване на контакти между хората. Участието на публиката, социалната сплотеност и устойчивостта, която постигат фест събитията, е забележителна. Фестивалите, обвързани с изкуство, са двигатели за артистична креативност, продукции и мобилност на хора както в границите на Европа, така и извън тях.”, обясняват от организацията.

Фестивалната общност EFFE е силен съюз на фест организаторите, като над 2000 фестивала са регистрирани на сайта FestivalFinder.eu. Всяка година в България се провеждат над 600 фестивални събития. За периода 2019-2020 г. само 16 от тях получават знака за качество на Европа. Сред утвърдените и доказали се през годините фестивали, отличени в този програмен период, е и МСТФ „Данаил Чирпански“.

Единственият у нас международен театрален фестивал само за театрални академии впечатли Европейската организация с пъстрата си програма, включваща артисти от различни държави – през 2017 и 2019 г. във фестивалната програма взеха участие студенти от Русия, Англия, Испания, Грузия, Гърция, Македония, Полша, Грузия и България. Фестивалът подкрепя развиващите се артисти и осигурява възможности за тях да творят и да бъдат представени на международна сцена.

Освен основната състезателна програма, в която се играят спектакли от различни театрални академии, фестивалът има и съпътстваща такава, която включва уъркшопи, лекции, дискусии, концерти и изложби. По този начин освен знания и умения, които могат да приложат в бъдещата си кариера, студентите получават и чудесна възможност за неформални контакти, които пораждат нови запознанства, приятелства и бъдещи проекти. Една от отличителните черти на фестивала е задължителното условие участниците да присъстват през всички фестивални дни. Практиката показва, че голяма част от фестивалите в Европа и света не предлагат на участниците си пълен престой, а с това ограничават артистите и възможността за културен обмен.

Според Европейската фестивална асоциация МСТФ “Данаил Чирпански” има важна роля сред местното общество, като улеснява достъпа и повишава интереса към културата, а заедно с това привлича разнородна аудитория.

Иновативните подходи при финансирането на фестивала, в лицето на мача “Актьори срещу Берое” и други инициативи за акумулиране на средства, също впечатлиха журито на EFFE.

Тези и още други качества и принципи на фестивала, оценени от Европейската фестивална асоциация, превръщат МСТФ “Данаил Чирпански” в устойчив проект, който се развива с всяка следваща година. Третото издание на фестивала ще бъде през есента на 2020 г. в Стара Загора.