Морфов: Умишлено се принизява значението на театъра

0
0

След като Александър Морфов подаде оставка като директор на Народен театър „Иван Вазов“, още същия ден на сайта на Министерство на културата бе обявен конкурс за нов директор. В отговор на случилото се Морфов каза, че не е избухнал този път, защото вижда, че няма никакъв смисъл.

Тук можем сами да задем въпроса: Ако един от най-яростните защитници на храма на Мелпомена е на път да се примири с грозната реалност у нас, какво остава за останалите? „Предпочитам аз да се оттегля. Може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство. Той може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра“, сподели пред БГНЕС режисьорът.

„Моят жест да поема поста беше, за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен“, каза Морфов.

„Моите представления ще се играят в театъра. Ако обстоятелствата са приемливи, бих и направил постановка… За мен най-добрият начин човек да сподели своите съгласия и несъгласия, омрази и любови остава чрез онова, което той най-добре може. Аз нямам по-голяма трибуна от сцената, така че оставам да се занимавам с театър.“, допълва режисьорът.

Причина за оставката му е фактът, че „Народният театър не може да бъде подвеждан под общ коефициент с други театри“. На 23 юли е прието по-ниско финансиране и на Народния театър е отнет статутът на културен институт с национално значение.

„Как да си обясня всичко това, освен с едно единствено нещо – нехайство и престъпна незаинтересованост, дори умишлено принизяване на значението на театъра“, заяви Морфов.