Моноспектакъла „МЕЧТАТА НА НАТАША“ с две театрални номинации

0
0

След като Ана Батева получи номинация за наградите „Златен кукерикон“ в категория „МЛАДА НАДЕЖДА“ за режисурата на моноспектакъла „МЕЧТАТА НА НАТАША“ от Ярослава Пулинович, номинация получи и актрисата Поля Йорданова за наградите ИКАР 2021 в категория „ДЕБЮТ“ за ролята на Наташа в същия спектакъл. От краткия анонс за представлението разбираме, че „Наташа е на 16 години и има само една мечта. Наташа пуши, пие и много харесва шоколадови бонбони. Наташа често се бие и почти не чете книги. Понякога ще я чуете да псува, но никога да се оплаква. Всичко това обаче не е причина мечтата й да не стане реалност. Тя просто се влюбва за първи път и безкомпромисно ще се опита да се пребори за… него. Защото Наташа е бойна и се бори за справедливост. И докато за някого Наташа е симпатична, за други е невъзпитана. Защото тя всъщност е поредния резултат от лошото възпитание, което не води към нищо друго, освен към агресивно поведение и груб език в синхрон със законите на улицата.“ Защо обаче екипът се е заема с този текст и как се чувстват след номинациите, предостои да разберете от срещата с тях.

Ана Батева с професора си Пламен Марков, получил награда „Златен Кукерикон“ за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев.

Ана Батева: Номинацията за режисура е абсолютна изненада за мен, тъй като изобщо не съм я очаквала, което я прави още по-ценна. Въпреки че не съм първа младост, подобно отличие ме радва, тъй като това ми е ПЪРВАТА НОМИНАЦИЯ в България. Още повече, че на същата тази сцена моят професор получи наградата за цялостно творчество, а именно това още повече ми вдъхва надежда, че има надежда. Естествено, номинацията е вследствие на свършената работа с актрисата Поля Йорданова и Стефан, който се погрижи за музиката. Радвам се, че все по-често успявам да уцеля на екип, който да ме последва в идеите си. Защото за моноспектакъл (и не само!) доверието режисьор-актьор е от изключително значение, съответно съм благодарна за това пътешествие с Поля, която изцяло бе отворена за новото и различното. Тази наша връзка наесен ще роди и друг спектакъл, за който тепърва предстои да се разбере.

Екипът на спектакъла непосредствено след получената награда „НАЙ-ДОБРА АКТРИСА“ на Международния театрален фестивал в Косово (октомври, 2020)

Поля Йорданова: Наташа ми донесе голяма отговорност. Отговорност към екипа зад мен, отговорност и към самата мен. Да отговарям сама за всичко, случващо се на сцената. Донесе ми безсънни нощи, здраво приятелство с Ана и Стефан, много забавни моменти, два фестивала, една награда, две номинации, малко стрес и задоволство от добре свършена работа. Със Стефан и Ана се работи приятно, леко, без много напрежение. И двамата знаят добре какво искат и когато не успееш да разбереш единия, включва се другият и работата отново потръгва. Направихме спектакъла за 21 дни непълни репетиции. Това до ден днешен ме учудва. Гордея се със себе. „Мечтата на Наташа“ е като задължителната литература в училище и колкото на някои да им се струва маловажна, когато стане време, се усеща липсата ѝ и това, че е била нужна. Ако искате да разберете какво се случва, когато децата са оставени на произвола на съдбата; ако искате да видите нагледно как се погубват едни човешки животи; ако искате да видите как мислят деца без родителски контрол – елате на театър. Ние сме се възползвали от грешките на някои родители, възползвайте се Вие от нас и елате да ни гледате.

Поля Йорданова в сцена от спектакъла (сн. Росина Пенчева)

Стефан Здравески (композитор): Беше изключително предизвикателство да се намери звученето на Наташа. Хем бунтарка и сурова, хем наивно влюбена. Супер интересна комбинация. Заради това и много работихме с Поля около това да синхронизираме музикалното присъствие с нейната игра с цел да можем още повече да подчертаем важните и много емоциални моменти за нея. И тя се справя повече от супер! Радвам се, че я забелязаха, защото наистина го заслужава.

Режисьорът Ана Батева, композиторът Стефан Здравески и актрисата Поля Йорданова

‘МЕЧТАТА НА НАТАША’ можете да гледате днес, 15.04.2021 г. от 19 часа в театър Азарян (в рамките на Софийски театрален сезон) и на 28.04.2021 от 19:00 в Национален Студентски дом в София.

‘МЕЧТАТА НА НАТАША’ 
от Ярослава Пулинович

моноспектакъл на ПОЛЯ ЙОРДАНОВА

превод и режисура: Ана Батева
музика: Стефан Здравески

плакат: Христо Христов

Продукция на Габровски драматичен театър, в партньорство със SPAM studios.

дизайн на плакат: Христо Христов