Младите говорят в навечерието на „Дванайсета нощ“

2
0

Въпросът за „новия“ прочит на известните класики в театъра засяга всички постановки, които осъвременяват безсмъртните пиеси. Аз не съм голям привърженик на тази идея, защото съм виждала доста неуспешни опити да пренесеш някогашни проблеми в съвременната епоха. Но „Дванайсета нощ“ в МГТ „Зад канала“ ми доказа, че когато спектакълът е направен добре и с вкус, който младата режисьорка Тея Сугарева демонстрира, може да се получи нещо наистина сполучливо.

Произведението на Шекспир оживява на сцената със завидната актуалност на вечните проблеми за любовта и смяната на ролите в живота на младите хора. „Бандата“ актьори на театъра, които играят, пеят и танцуват еднакво добре, е избрана в унисон с образите – герои на прага между детството и сериозния жизнен път. (Това ни подсказва, че сме намерили правилен партньор в кампанията „Месец на театъра„, чиято цел е да достигнем до младите хора).

Докато играят, младите надежди на Малък Градски Театър се забавляват искрено, което личи от всяка сцена. А Стоян Младенов, в ролята на Малволио, създава толкова безумен и комичен образ, че се чудиш дали да му се смееш, или да го съжаляваш. Нервността и високите тонове в гласа му изглеждат неподражаеми, докато Влади Зомбори, който играе Шутa, не започва да го имитира на сцената, и това взривява публиката от смях.

МалволиоБлагородническите особи от „Дванайсета нощ“ се влюбват в неправилните хора, без да знаят каква е истината зад образа на човека отсреща, дори без да подозират неговия пол. Обърканите любовни истории в спектакъла се лутат между страдание и радост, блъскайки се в стени от интриги и лъжи. И колкото и спектакълът да е поставен в съвремието, ние, връстниците на героите, гледаме живота им и малко им завиждаме за свободата. Свободата да си позволиш цялото ти време да е съсредоточено в човека на твоите мечти или най-големият проблем да са опънатите жълти чорапи.

Преди премиерата Тея Сугарева сподели, че за нея театърът задава въпроси, а не дава отговори, което е вплела идеално в своята постановка. Героите са онези вечно търсещи същества, които живеят за това – намирайки отговор, те задават следващия въпрос. Също като нас.

Творчески екип:

Режисьор: Тея Сугарева
Сценография и костюми: Каролина Далкалъчева
Музика: Влади Ампов – Графа
Хореография: Велислава Цветкова
Участват: Алиса Атанасова, Весела Бабинова, Владимир Зомбори, Луиза Григорова, Любомир Ковачев, Симеон Бончев, Стоян Младенов, Владимир Димитров, Христо Пъдев, Атанас Чопов

Comments are closed.