Млади театрали се впускат в откриването на YALTA Art Room

0
0

На 19 септември  в YALTA CLUB, в сърцето на София,  ще се случи „преоткриването“ на YALTA Art Room – най-новото пространство за млади творци. Отговорни за „случването“ са актрисата Василена Винченцо и режисьорът и актьор Васил Дуев-Тайг. Възкресението на арт мястото е  от 19,30ч. с нашумелия спектакъл „Road to hell” на току-що завършилите актьори от класа на проф. Ивайло Христов. В 21:00ч. ще има коктейл с любезното съдействие на винарска изба „Магура“ и YALTA CLUB.

YALTA Art Room (отново) отваря врати за произведения на млади творци от всички сфери на изкуствата. Младият талант и неговото развитие имат нужда от бойно поле за действие, осветяване на идеи и общуване. YALTA Art Room е отворено за творчески акции от цялата страна, за да даде сцена на естетически постижения извън столицата.
Екипът иска да предостави територия за образуване на творчески кръг, който да подкрепя диалога на младите творци с тяхната публика и поколенията преди тях.

Артистичният тандем – Василена Винченцо и Васил Дуев-Тайг – се познават още от НАТФИЗ, където и двамата завършват един и същи клас. По повод техния 10 годишен съвместен път на сцената, заедно с режисьора Ана Батева и SPAM Studios през 2018 създават спектакъла „Кокошка“. След навлизане в третия успешен сезон на представлението, следващия им голям проект като дуо е именно съвместната им работата по откриването на най-новото арт пространство – YALTA ART ROOM.„В младостта има сила, вяра, постоянно преоткриване на индивида и попрището, което той е избрал, но най-чудесното във вселената на младия творец е гениалното незнание.
Незнание за страх, незнание за рамки, незнание кой съм и как искам да се осъществя в света, незнание бъркам ли или можеше по-добре, незнание за предел на възможностите, но интуиция за безкрай.
Това незнание отваря хоризонт за велики географски открития и откачени пътеществия по творческата и житейска карта.

Вярата ни е, че когато сме в необята на незнанието, но постоянно поддържаме горенето в човешката машина чрез открития, култура, умения, впечатления, идеи, идеи и действие и умишлено непорастване, ние не се затваряме в една форма и съдба, а се разпростираме в ефира, ставайки едно с него – с положителните и отрицателните му проявления. С озаряванията и бурите, с експлозиите и тишината, с изгрева и мрака, който ни е изключително важен, защото, замислете се, че в нощта виждаме по-надалече. Денем знаем по презумпция, че светлият Сириус е част от съзвездието Canis Major, а нощем се гледаме с него в очите – тук и сега.“ – споделят Васил и Василена.

Освен това през септември в програмата на YALTA Art Room  са предвидени гостуващи спектакли от ДТ-Габрово, ДТ-Сливен, както и сред афиша се различават имената на млади талантливи режисьори като Ованес Торосян, Ана Батева, Димитър Илиев и др.

Ето я и програмата за м. септември YALTA  Art Room:

19 септември, 19:00 – “Road to hell” – спектакъл на Ованес Торосян и Сдружение „СУМАТОХА 2021”
21:00 – Коктейл за откриването

20 септември, 19:00 – „Мечтата на Наташа” от Ярослава Пулинович – продукция на  ДТ „Рачо Стоянов”, Габрово и SPAM Studios. Награда “ИКАР”, категория “Дебют” за Поля Йорданова

23 септември, 19:00 – “Shopping and F***ing” от Марк Рейвънхил, реж. Димитър Илиев

26 септември,  19:00 – “Приятели?” по пиесата „Гарфънкъл търси Саймън” от  Здрава Каменова и Калин Ангелов

28 септември, 19:00 – “Shopping and F***ing”от Марк Рейвънхил , реж. Димитър Илиев

30 септември, 19:00 – “Хляб в джоба” по Матей Вишниек, продукция на ДТ-“Стефан Киров”, Сливен. Награда “Слави Шкаров “ за Режисура на Веселин Петров

снимка - Георги Вачев
снимка – Георги Вачев

Василена Винченцо е родена в София. По професия е “Актриса за драматичен театър”. През 2012 г. завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев, като преди това учи в НУТИ със спец. “Класически танц”. Тази година празнува 10-ти юбилеен сезон на сцената на Народен театър “Иван Вазов”, където от 2020 е на щат. На сцената е работила с режисьори като Александър Морфов, Мариус Курскински и Стефан Спасов. Извън Народния театър участва във спектакли на Младежки Театър “Николай Бинев”, ТР “Сфумато” и Драматичен театър-Пловдив. Работи и с режисьорите: Диана Добрева, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Васил Дуев-Тайг, Антон Угринов, Делян Илиев и др. Снима в български кино и телевизионни продукции. Очаквайте да я гледате и във втория сезон на серила „Съни Бийч“ по БТВ.

През 2019г. е номинирана за АСКЕЕР в категория “Водеща женска роля” за всичките и роли в “Кокошка”.  Има няколко награди от международни фестивали, участвала е като член-жури на международния фестивал “Коляда – Plays”. Ежегодно участва в международни ателиета и уъркшопи в и извън страната.

Тази година предстои да завърши магистърската си програма в Софийски Университет “Св. Климент Охридски” – “Руска литература, култура и художествен превод”.

снимка - Наке Батев
снимка – Наке Батев

Васил Дуев-Тайг – театрален режисьор и актьор. Познат на зрителите с постановките на „Самотни Персонажи“ в Театрална Работилница „Сфумато“, „Пилето“ по Уилям Уортън в Младежки Театър „Николай Бинев“, за които получава номинации за наградите „Аскеер“, „Икар“ и „Стоян Камбарев“. Последните му режисьорски работи са по „Иванка Курвоазие на три морета“ в ДТ „Рачо Стоянов“, Габрово и „Отчаяни съпрузи“ по Жером Даран, Стефан Мюра и Алекси Макар, продуцент „БАЗА Х“. Като актьор е познат с ролите в спектаклите „Самотни персонажи“, „Всичко на масата“ и „Кокошка“, с режисьор Ана Батева в Театрална Работилница „Сфумато“, „Невидимите градове“ в Ботаническата градина, копродукция на СЪПРОМАТ и КОНКЛАВ. През есента на 2021 на сцената на YALTA ART ROOM се очаква да се превъплъти в ролята на Омар Хайям в „Рубайят“, с режисьор Боян Крачолов.