„Мизантроп“ или любовта на принципите

4
0

Кой от нас не се е разочаровал от света? От хората, които имитират любов и сърдечност към всеки срещнат. От онези, които превръщат приятелството и любовта в евтини понятия. От любимите хора, които правят отношенията ни нещо ежедневно, раздавайки на всички други, това което смятаме, че се полага само на нас. Това гложди Алцест – “Мизантроп”-ът от комедията на Молиер, представена ни от Сдружение “Клас” и режисьора Петър Денчев.

Алцест е прям, откровен до болка, дори с цената да унижи приятел. Презира фалшивите човешки отношения и не ги практикува. В това е и най-голямата му гордост, основата на достойнсвото му. Но видиш ли, неумолимият критик на обществото е влюбен в жената, която би трябвало най-много да презира – кокетката Селимена, манипулаторка и лицемерка. Жена, която лесно засвидетелства благосклонност към всеки обожател, колкото да се възползва от положението му. Вместо да приеме приятелски съвет и да се влюби в някоя по-добра и по-честна, Алцест се примирява с нрава на любимата си. Но му се ще да не го прави.

Снимка: Сдружение "Клас" Фотограф: Чавдар Калдиев
Снимка: Сдружение „Клас“
Фотограф: Чавдар Калдиев

В действието проследяваме поредица от неправилно насочени чувства – всеки се опитва да се домогне до този, който е най-безразличен към него. Но най-важното е кого обича Селимена. Обича ли го наистина?

Едно представление, което превръща в празник човешките заблуди. Откровеността преди всичко, но след любовта. Любовта преди всичко, но след задоволеното его. Превземките преди всичко, но след страстта.

Сдружение “Клас” ни показва как се прави добър фарс, а режисьорът Петър Денчев ни поднася точната смес от зрелище и философия, която да не остави безразличен редовия зрител, попаднал, или добрал се до театралното пространство на Фабрика 126.

Актьорският отбор осъществяващ спектакъла е млад, но това е важно само на фона на майсторското представяне на всеки един изпълнител в празника наречен “Мизантроп” от Жан Батист Молиер. А може би е по-правилно да се каже “Мизантроп” на “Клас”.

Снимка: Сдружение "Клас" Фотограф: Чавдар Калдиев
Снимка: Сдружение „Клас“
Фотограф: Чавдар Калдиев

 

Творчески екип:

По Ж. Б. Молиер
Превод: Кирил Кадийски
Постановка и сценичен вариант: Петър Денчев
Сценография и костюми: Радостина Тодорова
Хореография: София Георгиева
Снимки: Чавдар Калдиев ( Not Serious)

Участват: Ивайло Драганов, Кристиана Ценкова, Юлиан Петров, Ева Данаилова, Виктория Ангелова, Дарий Чавдаров, Светла Рангелова и Калоян Лулчев.

Представлението можете да гледате на 27 и 30 ноември, а билети да запазите на телефон: 0898590915. Не пропускайте!

Comments are closed.