Филмът по пиесата „Госпожица Юлия“ с премиера „Киномания“

0
0

Днес почитателите на театъра могат да му се насладят в друга форма в кинозалата на „Euro Cinema“ от 19:00 ч. Тази вечер в рамките на 28-мото издание на фестивала „Киномания“ 2014 г. ще се прожектира премиерно филмът „Госпожица Юлия“ по едноименната пиеса на Аугуст Стриндберг.

Участват Джесика Частейн, Колин Фаръл и Саманта Мортън,  а действието се развива по пиеса в Швеция, но във филма то е пренесено в Ирландия. Според написаното от Стриндберг в края на 19 в., в нощта на Лятното равноденствие се разиграва танц на класово надмощие и междуполова война. Госпожица Юлия, дъщерята на господаря на къщата, на пръв поглед безпричинно съблазнява един от прислужниците на баща си – Джон. Но нито той, нито тя са безпомощни в лабиринта на психологическите игри, който сами създават. На сутринта обаче и двамата са прекрачили граници, от които обратен път няма.

Снимка: IMDb

Световната премиера на „Госпожица Юлия“ беше през септември на Международния Филмов Фестивал в Торонто, а ние нямаме търпение да видим това на големия екран у нас, изиграно от актьори първа класа, режисирано от не кой да е, а Лив Улман. Познаваме я от филмите на Ингмар Бергман, а и като негова бивша съпруга. Но „Госпожица Юлия“ далеч не е режисьорският й дебют. Първият филм на Улман е „Софи“ излязъл през 1993 г., екранизация по романа „Мендел Филипсен и син“ на Хенри Натансен и е датското предложение за Оскар в категорията „Най-добър чуждестранен филм“.

Който не успее да гледа лентата по време на „Киномания“ може да си отдъхне – филмът тръгва по кината в София от другата седмица. Но си е друго да го гледаме първи в България, нали?