Министерството обяви: минимална заплата за 1200 независими артисти

0
0

На извънреден брифинг днес Боил Банов обяви антикризисните мерки в културата.

Заетите в държавните културни институти са обезпечени за период от шест месеца. „В рамките на държавния сектор подсигурихме хората да се чувстват спокойни и да подготвят нови продукти.“, заяви на брифинга в Министерския съвет министърът на културата Боил Банов.

Ще се осигури по една минимална работна заплата, заедно с осигуровките, за независимите артисти. Това е за времето на извънредното положение и месец след него, подчерта министър Банов.

„Това не е социална помощ, а заплата.“, каза няколко пъти министърът на културата. Тази заплата е предвидена за 1200 артисти от общо 2200, които са самоосигуряващи се лица на културната сцена. Тази заплата могат да получават артисти, чиито доход е до 1000 лв. на месец. Парите ще бъдат осигурени през програма на Фонд Култура. Ще се кандидатства онлайн и по пощата.

Очаква се около сряда следващата седмица процедурата за кандидатстване да бъде готова и публикувана.

Останалите самоосигуряващи се артисти могат да използват безлихвения кредит, обявен от държавата.

Като друга мярка от министерството обявиха, че ще удължат програмите за финансиране. През Национален фонд Култура ще се финансират по-големи и повече проекти. Ще се увеличи прагът на административните разходи, позволени в тях. Това ще даде устойчивост на екипите, които стоят зад проектите.

Певицата Люси Дяковска апелира общините в България да последват Столична община и Министерството и да измислят как преформатирането на културните календари може да се обърне в положителна посока и да подкрепи изкуството.