МИХАИЛ ЙОСИФОВ: „Във всяко поколение има ентусиасти, запалени или направо влюбени в джаза.“

0
0

В края на февруари далеч не е толкова приказно снежно из неизчистените софийски улици с преспи сняг. Снега отново ни изненада и това допълнително усложни придвижването. И на фона на цялата тази объркана градска тълпа, ние тихомълком се запътваме към Swingin’ Hall. Там пък ни приветства една уютна и топла атмосфера, а позитивна енергия усещаш още от вратата. Виновник за това е тромпетиста Михаил Йосифов и събитието, което той инициира: представяне на младите в джаза.

Спонтанен и с чувство за хумор, Михаил Йосифов освен, че по призвание е джаз музикант, той е и от онези редки преподаватели, които вдъхновяват и придават смисъл на студентите си.

“Джазът първо е начин на живот, после начин на свирене, а след това и някои други неща.”

Във време, в което изкуството далеч не е приоритет за управляващите, има едни млади, които смело тръгват по трънливия път на джаз музиката.

Във време, в което музикалната индустрия непрекъснато ни натяква тривиални изпълнители с банални съдържания, има едни музиканти, които живеят за музиката и свирят заради самата нея. Защото джазът е смислен, душевен и неприсъщ на суетата.

Във време, в което да си млад артист далеч не звучи толкова романтично, тук е Михаил Йосифов, който прави реалността по-поносима, а мечтата осъществима.

За мен е удоволствие да работя с млади, талантливи и мотивирани хора и да се опитам да им помогна да поемат пътя в живота като джаз музиканти.

Михаил Йосифов

По повод това събитие и каузата, зададохме на Михаил Йосифов няколко въпроса:

  • Преподавате в музикалната академия. Има ли ентусиасти за джаз? И успяват ли да останат верни на джаза и след обучението?

Във всяко поколение има ентусиасти, запалени или направо влюбени в джаза. Обикновено те се реализират добре, тъй като уменията придобити в джаза са приложими в повечето видове поп музика. А пък най-запалените успяват да направят и кариера като истински джаз-музиканти.

  •  Какви са ви впечатленията през годините? Има ли публиката слух за онези „най-запалени“ музиканти?

Мое наблюдение от последните години е, че колкото повече хора се занимават с джаз (или което и да било изкуство), толкова повече обществото обръща внимание и възприема като мода тази форма на изказ.

  • Съдейки по себе си, знам колко е важно някой да ти покаже пътя. А вие точно това и правите, което е много впечатляващо!

За мен е удоволствие да работя с млади, талантливи и мотивирани хора и да се опитам да им помогна да поемат пътя си в живота, като джаз музиканти. Аз като преподавател мога да ги насоча или да им покажа начини да си улеснят работата, но в крайна сметка, ако те не се трудят или по-скоро не отдадат живота си на тази музика, едва ли ще постигнат нещо съществено.

  • Джаза е и начин на живот, с по различен начин на мислене и възприемане на света. Подготвяте ли студентите за това? Защото естетическото чувство все пак е доста по-изискано и освен музикални, според мен джаза (и по принцип изкуството!) изисква и много други човешки качества, както морални така и нравствени..

В последно време много ми допадна една мисъл на Милчо Левиев: “Джазът първо е начин на живот, после начин на свирене, а след това и някои други неща.”  Човек отдал ли се е на това изкуство, това вече говори достатъчно за него.Михаил Йосифов на концерта в Swingin Hall

При желанието си по-отблизо да запозная читателите с неговата музика, той сподели:

На 8ми март с Милица Гладнишка сме в Terminal1, a на 12ти в Театър „Сълза и Смях“ ще бъде спектакъла „Титанично“. В Студио 5 на 24ти пък ще представя новият си мултимедиен проект „Микстет“. С Биг Бенд Брас асоциация и Ангел Заберски на 30ти март отново ще свирим в Студио 5, а на 24ти април в Зала 1 на НДК ще представим проекта на Ангел Заберски „Синфо джаз“.

Той с усмивка пожела приятна вечер, а аз ви пожелавам непременно да ви се случи поне едно от неговите музикални приключения, две или пък всичките 🙂