Михаела Филева и Виктор Ибришимов в концерта “Уестсайдска история”

0
0

На 13 февруари от 18ч. ще имаме възможността да чуем легендарния мюзикъл „Уестсайдска история“ от Ленард Бърнстейн в зала “България”. Историята за забранената любов разказват с ноти виртуозните музиканти от оркестъра на Софийската филхармония. Музикалният шедьовър и културен феномен ще се реализира под диригентската палка на Любомир Денев-син. Солисти на концерта са Михаела Филева и Виктор Ибришимов.

 

Концертът е част от семейната програма на националния ни оркестър “Фортисимо Фамилия” и в него са включени подбрани части от музикалното произведение.

„Уестсайдска история“ е създадена от четирима безспорни гении – режисьорът и хореограф Джеръм Робинс, композиторът Ленард Бърнстейн, текстописецът Стивън Сондхайм и драматургът Артър Лорентс. Мюзикълът има премиера на Бродуей на 26 септември 1957 година в Winter Garden Theatre и се играе точно 732 пъти.

Историята, вдъхновена от пиесата на Шекспир – “Ромео и Жулиета” разказва за любовта на младите влюбени Мария и Тони, които са членове на две тийнейджърски улични банди от различен етнически произход – Акулите – бели американци и Ракетите – пуерторикански имигранти, борещи се за контрол над улиците на Горен Уест Сайд в Ню Йорк.

* * *

Ленард Бърнстейн – пианистът, диригентът, композиторът – човекът, който дирижира Нюйоркската филхармония в продължение на 11 години, е създателят на музикалния феномен, който не спира да се играе и днес по най-големите музикални и театрални сцени по света.

Той записва мюзикъла с Нюйоркската филхармония в изпълнение на Хосе Карерас и Кири Те Канава пет години преди смъртта си през 1984 г.

Записът се превръща в неоспоримо съвършенство, а процесът по записването му е филмиран в документалния филм „The making of West Side Story“.

Станете част от Уестсайдската история на 13 февруари от 18:00ч. в зала “България”!

Билети може да закупите в мрежата на eventim.bg и от касата на концертен комплекс „България“.