МГТ „Зад канала“ с премиера на Аполония

0
0

Малък градски театър и Фондация Аполония залагат на съвременната грузинска пиеса „Лив Щайн“ от  Нино Харатишвили, която да отбележи старта на театралната програма на Празниците на изкуствата в Созопол. Пиесата  звучи по бергмановски интимно и лично, защото този вид драма е пространство, в което младата авторка се чувства естествено и сигурно. Темата за връзката между личния и професионалния живот на артиста носи голям творчески и емоционален заряд – в  представите на хората човекът на изкуството е белязан да бъде различен.

Ето какво споделя режисьорът на постановката Крис Шарков:

В „Лив Щайн“ от Нино Харатишвили съвременният човек е вгледан в руините на личния си живот; прескачащ между илюзии и истина в търсене на идентичност; фиксиран в успеха в кариерата си не като осигуряване на социален и материален статус, а като осребряване на изначална и неутолима липса; осмислящ ценноста си на изчезващ европейски артист. Всичко това в една нова пиеса от началото на 21-ви век, напомняща на важни образци от театъра на съпреживяването на 20-ти век.

 

В основата на представлението е тандемът между две запомнящи се актриси – Анастасия Лютова и Весела Бабинова. Участват още Василена Атанасова, Пенко Господинов и Луиза Григорова. Музиката очаквано е дело на Асен Аврамов, а за сценографията се е погрижил Чавдар Гюзелев.

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Програма Култура на Столична община и Гьоте институт – България.