Международен фестивал на късометражно кино „На брега“ с фокус към опазване на околната среда и водите

0
0
Василена Попилиева, Лора Декова, Цветина Петрова, Даниела Николчова - организаторите на фестивала / сн. личен архив

Преди две години две актриси, един сценограф и един театрален режисьор спонтанно се събират и съвсем на шега подхвърлят идеята да стартират международен фестивал за късометражно кино. Малко след това те вече се оказват пред нотариус, където подписват регистрацията по създаването. Опазването на околната среда и водите е фокуса на първото издание на фестивала, а участие взимат филми от 12 различни държави. Цялото случване придобива още по-голям чар, когато в това бива замесено и морето, а звездите под откритото небе стават основната атмосфера на прожектиране на филмите.


В този студен ден замалко ще ви закараме „На брега“ на международния фестивал за късометражно кино, заедно с момичетата инициатори – Лора Декова, Василена Попилиева, Даниела Николчова и Цветина Петрова

 

Как се роди идеята за фестивала?

Лора Декова, актриса

Лора: Един летен ден, преди две години, Василена, която по това време живееше в Южна Африка, се беше прибрала в България за седмица-две. Четирите с Дани (Даниела Николчова) и Цвети (Цветина Петрова) се бяхме събрали да се видим и тогава Васи подхвърли съвсем лежерно, че можем да организираме международен фестивал за късометражни филми. Започнахме да обсъждаме тази идея на шега, след няколко часа малко по-насериозно, а на следващата сутрин вече бяхме при нотариус да започнем процеса по регистрацията си. Идеята се роди набързо и на шега, а се превърна в нещо много важно и ценно за всяка една от нас. Веднага разпределихме и задълженията. Една от нас беше по-наясно с техническата част, друга бе по-напред с езиците, трета се отдаде изцяло на организацията на събития, а четвъртата взе да ръководи уебсайта и рекламата.

Подобни фестивали обикновено са финансово подпомогнати от спонсори. Кои са вашите партньори?

Василена Попилиева, режисьор

Василена: Първата година на фестивала осъществихме без финансова подкрепа. Но сърдечно много благодарим на община Царево, които ни позволиха да ползваме новопостроената Морска сцена – първата сцена в България, построена в морето и с изключително красива гледка. Иначе целият труд, положен покрай фестивала, беше изцяло доброволчески.

Морската сцена в Царево

Относно програмата на фестивала, колко филма бяха показани и от кои държави?

Даниела Николчова, сценограф

Даниела: Показахме 20 филма от 12 различни държави, сред които Венецуела, Австралия, Япония, САЩ, Италия, Франция, Чехия, и разбира се, България. Жанрово имаше комедии, драми, документални и други, а фокус на фестивала беше опазването на околната среда и водите. Филмите бяха невероятно красиви и с много важно послание.

Част от атмосферата на фестивала     

Разкажете малко повече за прожекциите?

Цветина Петрова, актриса

Цветина: Фестивалът продължи три дни, от 23-ти до 25-ти август в Царево. Първата вечер от конкурсната ни програма се случи в X-Challenge Park, а останалите на Морската сцена. Тя разполага с 500 места, а прожекциите бяха дълги около два часа. Закрихме фестивала с връчване на наградите на присъстващите победители в съответните категории. Кметът на Царево, инж. Ляпчев, обяви победителите от сцената, поздрави лично нашите гости и ни покани официално да направим фестивала ежегодно събитие в Царево. Имахме щастието да се срещнем с няколко от режисьорите на селектирани от нас филми, като най-вълнуващо и неочаквано беше присъствието на Такахиро Ямагучи, който пристигна чак от Япония, за да е сред нас. Статуетката за най-добър филм спечели български филм, а афтърпартито беше концерт на плажа в бар Switch-To-Sea. Беше чудесно, че имахме възможност да допринесем за културния живот в Царево и района, да прожектираме интересни и вълнуващи първи филми на млади режисьори и да наблегнем на тема, която ни вълнува, а именно – опазването на околната среда.

Посещението от страна на публиката, надминава очакванията на организаторите

Като се вземе в предвид, че това беше първото издание на фестивала, какъв беше интересът от страна на публиката?

Лора: Сцената е разположена на видимо и оживено място и поради тази причина, имаше постоянен поток от хора. Някои от тях знаеха за фестивала, други бяха забелязали екрана по време на разходка, а трети бяха дошли специално за събитието. Но със сигурност мога да кажа, че интересът от страна на публиката надмина нашите очаквания.

След всичко казано дотук можем да заключим, че фестивалът има потенциал за бъдещо израстване…

Василена: Да, в момента кандидатстваме за финансиране и имаме много планове за подобрения в различните звена от фестивала. Една от идеите също така, е да включим и други градове в програмата си, като един от тях е чуждестранен и се намира на брега. След първото издание още повече се ентусиазирахме, така че силно се надяваме, че фестивалът ще върви само в нагорна линия.

Кметът на община Царево, Георги Лапчев, с победителите на МФКК „На брега“. / Сн. Община Царево

На 7ми декември от 19:00 часа в Кино култура в София, екипът „На брега“ ще открие новия сезон на фестивала, където ще бъде прожектирана селекция от 8 филма от различни държави. Събитието ще бъде с продължителност от около час и половина, а част от екипа ще ви очаква на по чаша вино и хубава музика.

Повече информация за Международния фестивал на късометражното кино „На брега“ в Царево може да намерите както на фейсбук страницата, така и на официалния уебсайт на фестивала. Селекцията за следващото издание на фестивала е вече в действие, съответно своите предложения можете да изпращате в следните две платформи: https://filmfreeway.com/IFFONTHEBEACH1 и https://festhome.com/festival/on-the-beach.