Мерил Стрийп – една вселена от талант

0
0

Мерил Стрийп определено е една невероятна актриса, доказала себе си и своя талант през годините. Тя е пример за това, че възрастта не е важна за сцената, и винаги има време да надскочиш себе си със следващата роля. Освен уникална като актриса, тя е и невероятна личност, около която има наистина интересни истории. Няма нужда да я представяме чрез филмите й, защото едва ли има човек, който да не я е виждал в поне едно от нейните превъплъщения.

Мерил Стрийп е артист, който събира в себе си множество творчески форми – на филмова и театрална актриса, на оперна певица и певица в мюзикъл, на виолончелистка и много други. Ето и 10-те най-любопитни неща за тази прекрасна жена:

1. Знак от съдбата

В деня, когато е интервюто за приемане в правния университет, Мерил закъснява. Смята, че това е знак от съдбата и решава, че правото не е нейното и затова започва да учи драма. Има 3 докторски титли – 2 от университета Принстън и 1 от Йейл (още тук можем да си отворим широко очите).

2. С музика в сърцето

Интересно, но факт! Мерил Стрийп е не само невероятна актриса, но и също толкова добра певица и музикант. Още на 12 години тя започва да учи оперно пеене. Приключва тази своя страст само 4 години по-късно. За ролята си в The Music of the Heart започва курсове за свирене на виолончело. В продължение на 8 седмици и упражнения по 6 часа на ден, тя все пак успява да се научи. Музикалните и умения и помагат и в работата и на актриса. Така в мюзикъла „Вдън гори” изпълнява повечето свои песни на живо.

3. Безброй награди

Мерил Стрийп с ОскарПолучава своя първи Оскар за поддържаща женска роля за филма „Крамър срещу Крамър” през 1979 г. От тогава тя има 19 номинации за Оскар и 3 спечелени – 1 за поддържаща женска роля и 2 за главна женска роля. Малко актьори могат да се похвалят с това постижение, а още по-малко могат да го надминат. До момента за цялото си творчество Мерил Стрийп има 259 номинации и 171 награди. Сред тях са Оскар, Бафта, Златен глобус и дори 5 номинации за Грами. Четири от тях са в категория най-добър детски албум, а петата за саундтрака, който изпълнява в мюзикъла „Мама миа”. С такава инерция очакваме числата да продължат да нарастват и в следващите години.

4. Да забравиш Оскар

Точно така, Лео, не си единственият, на когото се е случвало да забрави статуетката си. Очевидно и най-добрите може да ги достигне. Така Мерил Стрийп успява да забрави своята първа статуетка в тоалетната по време на церемонията. За щастие инцидентът не се повтаря с другите и два Оскара.

5. Никога повече Уди

Единственият филм, в който работи с Уди Алън е „Манхатън”. В него тя играе бившата му жена. След филма Мерил коментира, че Уди я карал да се придържа към текста, без да променя нито дума от него. Определено липсата на импровизация я е накарала никога повече да не работи с него.

6. Първи стъпки на театралната сцена

Дебютното и професионално представление е Trelawny of the Wells през 1975 г. на сцената на Public Theatre, Ню Йорк. Същата година Мерил Стрийп става част от Шекспировия фестивал в Ню Йорк. Там играе в представленията „Хенри V” (1976 г.) и „Укротяване на опърничавата” (1977 г.). На сцената на Бродуей участва в мюзикъла Happy End (1977 г.) и музикалната версия на „Алиса в страната на чудесата” – Alice in Concert (1980-81 г.). Други представления, в които участва са Memory of Two Mondays (1976 г.), 27 Wagons Full of Cotton(1976 г.) и „Вишнева градина” на Чехов (1977 г.).

7. Продължение след кратко затишие

След повече от 20 години Мерил Стрийп отново се завръща на театрална сцена. Със сигурност на артист от такова ниво не му е достатъчна само филмовата кариера. Понякога имат нужда от прекия досег с публиката. Завръща се на сцената на Public Theater през 2001 г., където  играе в представлението „Чайка” на Антон Чехов. Други постановки, от които е част са Bridge and Tunnel (2004 г.) и Mother Courage and Her Children (2006 г.).

8. Акценти в действие

С толкова активна кариера няма как да нямаш скрити заложби. А владеенето на множество акценти е един от уникалните таланти на Мерил Стрийп. Актрисата невероятно добре може да борави с австралийския, британския, датския, италианския и нюйоркския акцент

9. Мразена и обичана
Мерил Стрийп

Както всяка актриса, и Мерил Стрийп има своите почитатели и хора, които не я одобряват. Един от най-големите и противници е Катрин Хепбърн. Иронично, но тя е и една от малкото актриси, които са спечелили повече Оскари от Стрийп. Отнасяйки се с пренебрежение към таланта и, Хепбърн заявява, че тя е „нейната последна любима актриса”. Голям почитател на Мерил Стрийп е актрисата Бети Дейвис. Преди да умре и изпраща писмо, в което и признава колко много се възхищава на таланта и.

10. Желязната лейди

Ролята на Желязната лейди не е сред любимите на Мерил Стрийп. Самата тя смята, че не е подходяща за нея и няма голямо желание да я изиграе. Убеждава я режисьора Филида Лойд, която смята, че Стрийп е точният човек. Според нея, двете с Маргарет Тачър са родени аутсайдери. Въпреки всичко, ролята и носи множество награди, а парите, спечелени от филма, Мерил Стрийп дарява за благотворителност. „Желязната лейди” се превръща и в едно от многото и прозвища.

Vinagi tja

Ако тази любопитна информация не ви е достатъчна, то можете да научите още в биографията на Мерил Стрийп „Винаги тя” от Майкъл Шулман. Книгата вече е на българския пазар благодарение на ИК „Бард”. В нея подробно можете да проследите живота на възхитителната Стрийп, първите стъпки на сцената, успехите и паденията й, както и множество любопитни факти, скрити в биографията й. Ако все пак сте от хората, които не купуват книга преди да са събрали достатъчно мнения, тогава изчакайте и нашето ревю за биографията на Мерил. Него ще можете да прочетете съвсем скоро.