„Математика на сърцето“: театърът като арт-терапия

0
0

Ако сте изпитвали проблеми да се свържете със света около вас, хората около вас; ако наблюдавате собствената си природа как понякога изпитва странна наслада от слабостите и болките си; ако просто понякога, ей така, без причина ви притисне някаква меланхолия – може би „Математика на сърцето“ в ще ви помогне.

Концепцията на Сдружение по действителен случай. в лицата на Здрава Каменова, Ирина Голева и Олег Голев, за цялостна изява на театър, танц, общуване с публиката, съчетани с елементи, които могат само да изненадат на едно място – като електронна музика, мултимедия и бийтбокс (с участието на Александър Деянов, по-известен като Skiller) довежда на сцената един съвременен и провокативен театър, разчупващ рамките на това, което можем да очакваме от една просто добре разказана история.

Вместо това присъстваме на диалог. Това е и най – силната страна на този толкова интересен експеримент. Като израснали и възпитани в общество където назидателния тон е основния, на сцената на „Математика на сърцето“ постоянно се дават примери за това как човешкото сърце общува индиректно с други, как сърцето ни свързва.
Въпросът който се задава е: „Защо това е така?“

Самите актьори се опитват всячески да докажат тази връзка със самото представление. И успяват. Споделянето на тежки за всекиго теми – привързаност към чувството за жертва от една страна и  безчувствеността – от друга, биват последвани от танци и моменти на спокойствие, в които в близостта на тишината актьори и публика отговарят заедно в мълчанието на въпроса „Защо?“

Представлението на сцената на пространството за съвременен танц и пърформанс ДНК е наистина амбициозно, но ключовата дума тук е пречистващо. Ако при влизане всеки от публиката е запъхтян, нервно поглеждащ телефона си, накрая можете да видите зала пълна със спокойствие и мир.
В лудницата на съвременния град, подобна арт-терапия като „Математика на сърцето“ е хапчето от което се нуждаят душите на уважаемите зрители. Не го пропускайте.

Автор, водещ на процеса и изпълнител: Ирина Голева
Автор и изпълнител: Огнян Голев
Автор и изпълнител: Александър Деянов Skiller
Сценичен дизайн и костюми: Христина Крумова
Автор на драматургичен текст: Здрава Каменова в сътрудничество с Ирина Голева и Огнян Голев
Принос в работата с тялото: Изабел Шад
Дигитален дизайн: Симеон Янчев
Графичен дизайн: Ивелина Анчева
Научен консултант: Антоанета Атанасова