„Мария от Буенос Айрес“ – единствената танго опера в света с премиера в Държавната опера в Пловдив

0
0

Имайки предвид факта, че Пловдив е Европейска столица на културата през настоящата 2019-та година, логично, тамошната публика може да очаква поредица от разнообразни, интересни и стойностни събития в идните месеци.

Едно от тях обещава да бъде премиерната за България и единствена в света танго опера от Астор Пиацола – Мария от Буенос Айрес, която ще срещне своята публика за първи път на 13-ти и 31-ви януари от 19:00 на сцената на Държавната опера в Пловдив.

мба

Сюрреалистичната опера ще бъде един фюжън от танго, поезия и класическа музика, разказващ за Мария, която, прелъстена от танго музиката, попада в подземния свят на Буенос Айрес. Това е една страстна история с библейска символика, в която сакрално и профанно се преплитат по неочаквани начини.

Историята ще имаме удоволствието да видим претворена през фантазията и погледа на режисьорката Веселка Кунчева, позната ни с повече от вдъхновяващите си театрални експерименти  „Аз, Сизиф”, „Страх“, „Дама Пика”, „Вграждане” и др.

мба1

Очаква ни един силно визуален спектакъл-сън със специалното участие на Люси Дяковска, с която екипът ни разговаря преди броени дни. Внушителното сценично решение и огнената хореография са обединени от латиноамериканския инструмент бандонеон, който от съблазнителен „глас” в оркестъра се материализира в разрушително оръжие на сцената.

Зад кулисите на репетиционния процес надникваме през обектива на фотографа Александър Богдан Томпсън.

мба2

LoveTheater пожелава на добър час на екипа и множество вълнуващи бъдещи срещи с тяхната публика!

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП: 

музика: АСТОР ПИАЦОЛА
текст: Хорасио Ферер

Диригент: Константин Добройков
Режисьор: Веселка Кунчева
Хореограф: Явор Кунчев
Сценография и костюми: Мариета Голомехова

Солисти: Люси Дяковска, Момчил Караиванов, Живко Джуранов
Бандонеон: Калоян Куманов
Оркестър, хор и балет на Опера Пловдив