Мариус Куркински с моноспектакъл и филм по текстове на Хайтов

0
0

След последните постижения като режисьор на уникалната постановка „Синята птица” Мариус Куркински отново се завръща на сцената, този пък като актьор. Още този месец ще можем да го гледаме в моноспектакъла „Черното пиле”. Постановката е по три разказа от Николай Хайтов. В интервю за вестник „24 часа” Куркински споделя:

„Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват.”

Премиерата на „Черното пиле” ще е на 15-ти ноември в Пловдив. След него представлението ще бъде играно в още няколко големи града – Шумен, Велико Търново, Варна, Русе, а през декември го очакваме и в София.

"Черното пиле"

Освен моноспектакъл Мариус Куркински започва и филм по разказа на Хайтов „Засукан свят”. Произведението е част от предишния му моноспектакъл „Сътресение”. Снимките на филма ще започнат през 2017-та година, като все още не се знае кои актьори ще вземат участие.

„Изучих го отвътре, душата на разказа ми се откри чрез много труд и работа, чрез много представления. Когато записвах телевизионния вариант, слушах много пъти гласа си и буквално започнах да го виждам в картини. Във филма искам да направя обратното, да бъде с няколко изречения, както е в самия разказ, а всичко останало да е само действие. Това е много трудно упражнение.”, казва пред вестник „24 часа”.

Не знам за вас, но аз вече тръпна в очакване да разбера дали комбинацията от Мариус Куркински и Николай Хайтов ще бъде неочаквано добра, както на сцената, така и на екрана.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here