Малкият Градски Театър, побиращ голямото изкуство

0
0

Малък Градски Театър „Зад канала” е повече дом, отколкото театър. Влизаш направо от улицата, сякаш в твоята бащина къща, където те очаква също толкова любов. Уютната зала побира 200 човека, които се превръщат в твое семейство по време на постановка. От хола на „Зад канала” всички трепетно наблюдават случващото се на сцената, където трупата, състояща се от 36 невероятни актьори, се опитва да си поправи път към сърцата ви. Дори не съм била родена, когато за първи път са отворили вратите на Малък Градски Театър, а именно през 1990 година.

Театърът празнува 25 години и целият сезон ще мине под знака на тази годишнина. От тогава насам той е съществуващото олицетворение на живот. Имаш чувството, че самата сграда е жива и те приветства всеки път, когато влизаш в нея, гали душата ти, докато вървиш и намираш мястото си, държи рамото ти, докато плачеш заради драмата, смее се заедно с теб по време на комедиите и гордо ти ръкопляска, когато някоя пиеса е толкова хубава, че променя живота ти. Сякаш жабите крякат заедно с теб.

Бина Харалампиева е режисьор и настоящ директор на МГТ. „Даже в моменти на криза театърът е генерирал в себе си сили. Лаская се от мисълта, че бях човекът, който допълнително сипа сол в раната и тя започна да боли по странен начин и да подсказва, че организмът е жив.”, споделя тя. „Зад канала” е наш партньор в проекта ни „Месец на театъра”, обединявайки се с нас, Театър „София: и Театър „Българска армия“ и всички любители на театъра.

Една малко по-различна инициатива на МГТ е „Университет за зрители”. Тя е създадена, за да могат младите хора с интерес към театъра да се запознаят с всеки етап от подготовката на която и да е постановка и да обогатят знанията си за изкуството. „Университетът” има издания от 2003 година и те са общо 39 за сега. Когато си там обаче нямаш чувството, че си на лекции и някой се опитва да те научи на нещо, а си сред хора, които единствено искат да споделят част от себе си с теб.

"Ритъм енд блус"Трупата е съставена от изключителни таланти, които работят като едно цяло, движат се по сцената като един организъм и същевременно се допълват по един необясним начин. Всеки един от тях може да ти въздейства така, както дори не си очаквал. А те са: Албена Михова, Александър Димов, Александър Кадиев, Алиса Атанасова, Анета Сотирова, Антоний Аргиров, Василена Атанасова, Весела Бабинова, Владимир Димитров, Владимир Зомбори, Владимир Пенев, Евгени Будинов, Емил Котев, Жени Александрова-Лечева, Иван Петрушинов, Илка Зафирова, Ирини Жамбонас,  Луиза Григорова, Любомир Ковачев,  Милена Спиридонова Аврамова, Никола Мутафов, Пенко Господинов, Петър Калчев, Светлана Янчева, Симеон Бончев, Стела Ганчева, Стоян Младенов, Таня Пашанкова, Филип Аврамов, Христина Караиванова, Христо Мутафчиев, Христо Пъдев.

Ако искате да се откъснете от ежедневието си и да се пренесете в света на уюта, то Малък Градски Театър е перфектното място за вас. Ще плачете от съпричастност към добрите актьори, влезли в роля, ще се смеете на комичните сцени и забавни реплики, и винаги ще си тръгвате с усмивка от там, заради топлинката, настанила се дълбоко във вас след минутите на почти реалност.