Малин Кръстев се завръща като режисьор в най-новия спектакъл на Младежки театър

1
0

На 17 май и 21 май 2017 г. се състоя премиерата на най-новия спектакъл в Младежки театър „Като трохи на прозореца“. Режисьор е Малин Кръстев, а в ролите влизат познатите на публиката актриси Станка Калчева, Силвия Лулчева и Рая Пеева. В състава са още Светослав Добрев, Петър Дочев и Севар Иванов.

Пиесата разказва историята на Евелин Мейра (Станка Калчева), чиято кариера и личен живот са разрушени от въздействието на алкохола. След опит за лечение на своя проблем тя се завръща обратно в Ню Йорк, решена да започне нов живот.

Като трохи на прозорец Kato_trohi_Chervenkov_17_web_logo

Нейните приятели Тоби (Силвия Лулчева) и Джими (Светослав Добрев) се опитват да бъдат близо до нея, но и те самите са ангажирани със собствените си мисли и дела. Ситуацията се заплита емоционално и когато се появяват персонажите на Поли – нейната дъщеря (Рая Пеева) и на Лу Танър (Петър Дочев) – бившия ѝ любовник.

Но какъв е финалът? Дали всеки от персонажите ще успее да излезе от капана на собствените си пороци и ще промени себе си или те ще се превърнат в един безкраен порок – предстои да разберем в увлекателната комедия на Нийл Саймън?

Авторът на пиесата, Нийл Саймън, е един от най-популярните американски драматурзи. Носител е на наградата „Пулицър“ за „Изгубени в Йонкърс“ (1991), на три награди „Тони“ и три номинации за „Оскар“ за най-добър сценарий. Първата му постановка, превърнала се в хит на Бродуей през 1963 г., е „Боси в парка“ – поставяна многократно и у нас, заедно с други безценни негови пиеси – „Странната двойка“, „Добрият доктор“, „Глупаците“, „Слънчево с гръмотевици”. Той е и единственият жив драматург, на чието име е кръстен театър през 1983 г. на Бродуей (Neil Simon Theatre, New York).

Неговата пиеса „Като трохи на прозореца“ с оригиналното заглавие The Gingerbread Lady е публикувана през 1970 г. и играна на Бродуей в Playmouth theatre.

Спектакълът е поставян два пъти на сцената на Младежки театър през 1976 г. и 2000 г. година. Първата интерпретация е дело на Банко Банков, а в ролите влизат артистите Домна Ганева, Луна Давидова, Никола Клисуров, Искра Радева, Васил Бъчваров и Никола Стефанов.

През 2000 г. режисьор на пиесата е Николай Бинев, а персонажите се изпълняват от артистите Илка Зафирова, Ангелина Славова, Станка Калчева, Николай Бинев.

В ролята на Лу Танър тогава влиза Малин Кръстев, който днес е режисьор на спектакъла. Това не е първата постановка, която той режисира. През 2015 г. огромен успех има със спектакъла „Семеен албум“, който печели наградите „Икар“ за драматургичен текст на Малин Кръстев, награда „Аскеер“ и наградата на МТФ „Друмеви театрални празници. Нова българска драма“ за главна мъжка на Герасим Георгиев – Геро за ролята на Пони, както и наградата за Музика на Калин Николов от МТФ „Друмеви театрални празници. Нова българска драма“.

“Като трохи на прозореца” може да гледате на 21 май, както и на 1 и 25 юни.

Като трохи на прозорец

„Като трохи на прозореца“

Автор – Нийл Саймън

Превод – Стайко Мурджев

Режисьор – Малин Кръстев

Сценография и костюми – Елица Георгиева

Участват: Станка Калчева, Силвия Лулчева, Рая Пеева, Светослав Добрев, Петър Дочев, Севар Иванов

1 коментар

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here