„Малък български театър“ в Лондон

0
0

Веднъж отдал се на театъра, човек пази тази своя страст в сърцето си, независимо от пътя, който му отрежда животът. Несъмнено това ще потвърдят актьорът и режисьор Орхан Таир, неговият син Айдън и още наши сънародници, живеещи във Великобритания. Тяхната страст и отдаденост към театралното изкуство ги събира и вдъхновява да основат  „Малък български театър“ в Лондон. Трупата е от професионални актьори, режисьори и балетисти. Спектаклите ще се играят на камерната сцена на ресторант „Черно море“ в Стратфорд, Лондон.

Идеята на инициаторите е да предложат на зрителите нещо нестандартно, във вид кабаре или кафе-театър. В цената на билета от 14 паунда влизат безалкохолна напитка, кейк, кафе или чай. В момента театралите работят върху сайта си, от който зрителите могат да си закупят билети онлайн, а информация за целия творчески процес може да се проследи на страницата им във facebook. Първата премиера на трупата е на 9-ти март. Завесата ще бъде вдигната за сатиричния спектакъл „Кабаре – последни аплодисменти“ по текст на Любомир Пеевски и музика на Асен Антонов. През 90-те години пиесата е поставяна в Сатиричния театър с Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Калин Сърменов, Мария Статулова и др.

В Англия Орхан Таир идва през 2010 г. Зад себе си има богата автобиография, посветена на театъра. Завършва актьорско майсторство за куклен театър в класа на Димитър Стоянов и проф. Боньо Лунгов и режисура за драматичен театър при проф. Крикор Азарян. Бил е директор на Плевенския куклен, Кюстендилския драматичен и на Музикално-драматичния театър „Кадрие Лятифова“ в Кърджали. Синът му Айдън Таир следва последна година актьорско майсторство и режисура в университета в Единбург. Той е режисьор на българската артистична трупа, а технически директор е друг член на театралното семейство – Петя Таир. Тя също има диплома за актьорско майсторство и режисура от Пловдивския университет. Хореограф на трупата е балерината Снежана Момчилова.

„За нас с баща ми това винаги е било мечта“, споделя младият режисьор Айдън Таир.  „Да си открием собствен театър, в който можем да правим тези постановки, за които винаги сме гладували. И не само в отношение на артистичен контрол, а по-скоро в нуждата ни да гоним и изразяваме собствените си идеи, да експериментираме в тази безкрайна „лаборатория“, която наричаме Театър. Да имам собствена сцена за мен е като да имам малко кътче в този свят, много по-ценно от най-скъпите апартаменти, къщи и т.н. В крайна сметка това, което ни накара да се захванем с тази авантюра, е чисто желание и нужда.“

Такава е жаждата за театър – неутолима! Ние, вечно жадните за театър от LoveTheatre.bg, желаем на „Малък български театър“ в Лондон да стане Голям и да жъне безброй творчески успехи, дарявайки любов и изкуство с пълни шепи, в която и точка на света да се намира!