„МАКБЕТ“ – италиански шедьовър ще открие Световен театър в София

0
0

Тази година Световен театър в София включва спектакли, които са много различни като театрален език.

Откриваме програмата на 2 юни с една нова, съвременна и необичайна версия на „Макбет“. Преди гостуването си в София спектакълът ще бъде заснет от Италианската национална телевизия, за да бъде архивиран като едно от постиженията на съвременния италиански театър.“

– споделя екипът на Световен театър в софия

„Макбет“ получава много висока оценка от страна на публиката и критиката в Италия. Отличен е с престижната награда „Юбю“ 2017 за най-добро представление и Наградата на Асоциацията на италианските театрални критици. Представян успешно на различни международни форуми, като на фестивала „МЕСС“ в Босна и Херцеговина печели Златен лавров венец за режисура.

Необичаен и оригинален сценичен прочит на класическата трагедия от Уилям Шекспир, спектакълът на Алесандро Серра пренася действието от шотландското кралство сред карнавалната култура и ритуалите на населението от италианския остров Сардиния.

Вярно на духа на елизабетинския театър, всички роли в представлението са поверени на мъже. Оригиналният текст е преведен на сардински диалект, който зазвучава като музика и звук, идващ сякаш от други времена и от дълбините на човешкия опит. С изключителна прецизност той работи с въздействащата сила на жеста, образа, гласа, към които прибавя и звуци от природните стихии, опитомени от човека.

Режисура, сценична среда, осветление и костюми:
Алесандро Серра

По мотиви от „Макбет“ на Уилям Шекспир.

С участието на:
Фулвио Аколи, Андреа Бартоломео, Леонардо Капуано, Андреа Карони, Джовани Карони, Маурицио Джордо, Стефано Мереу, Феличе Монтервино

2 юни, 19:00 ч. в Младежки театър „Николай Бинев“.
Със субтитри на български и английски език.