„Любовникът“ – огледало на съвременното семейство или не?

0
0

„Любовникът“ е представление, което може да се опише с една дума – различно. Постановката на нобеловия лауреат Харолд Пинтър изгрява на сцената под режисурата на Деян Донков, който е и главно действащо лице.

Различното в представлението започва още при самото влизане в камерната зала на Народен театър „Иван Вазов“, където на двата входа усмихнати ни посрещат двамата актьори – Деян Донков (Ричард) и Радина Кърджилова (Сара).  Още от самото начало всеки един от зрителите започва да усеща представлението близо до себе си, което се постига от уюта на камерната зала и близостта между зрители и актьори. Представлението започва с красивата прегръдка на двамата артисти, показваща цялата отдаденост към тази пиеса…

Постановката се развива в няколко действия, като в първото се запознаваме със Сара (Радина Кърджилова) и Ричард ( Деян Донков) – семейство от 10 години. Различното при тях е, че всеки един знае, че другият му изневерява. На пръв поглед изглежда, че всеки приема този начин на живот и без проблем живее с тази мисъл. Дали това е така? По-нататък в представлението Деян Донков ни представа и самия „любовник“ – бунтарят и пълна противоположност на Ричард – Макс. Изключителният професионализъм на Донков и начина, по който преминава от един образ в друг те оставят без думи. За ролята на Сара Деян Донков избира своят половинка в живота – Радина Кърджилова, която се справя брилянтно от началото до края и успява да пресъздаде налудничавия образ на Сара в цялата му светлина.  Всичко в постановката е изпипано до най-малкия детайл – декор, диалози, музика и облекла.

Еротиката и езикът на тялото съпътстват представлението през цялото време. Откриваме ги във всяко едно движение на двамата прекрасни актьори.

„Любовникът“ на Харолд Пинтър е взрив от емоции – ужас, смях и дори страх. Страх за това, че всеки един от нас може да открие себе си и да се замисли за връзката, в която е в момента. Текстът буквално е разтърсващ и скандален – извън предела на нормалните семейни взаимоотношения. Въпросите, които си задаваме накрая, са безброй много. Бихме ли могли да живеем по този начин? Каква цена трябва да платим за истинската любов? Съществува ли такава?

За да отговорите на тези и други въпроси, не се колебайте да посетите „Любовникът“ в Народен Театър „Иван Вазов“ и да се докоснете до световно популярния текст на Харолд Пинтър.

Постановъчен екип: 
режисура: Деян Донков
сценография: Никола Тороманов
костюми: Никола Тороманов
музика: Емилиян Гацов – Елби
фотограф: Стефан Н. Щерев
участват: Деян Донков, Радина Кърджилова

Автор на ревюто: Зорница Добрева