Любими лица от сцената и екрана се обединяват в кампания #СтойСиВкъщи

0
0

За пореден път отворих Facebook, за да „убия време“. Сякаш вече съм изгледала всичко… попадам на видео на Йоанна Темелкова от 13-ти март.
Изчакайте само минутка да го изгледам и ще ви разкажа…

Още в началото но видеото разбирам, че това е предизвикателство от Лили Гелева, което нашата колежка от LoveTheater приема и се включва с призив #СтойСиВкъщи. А той вече ни е доста познат под различни хаштагове с едно единствено послание – да останем вкъщи, да предпазим своите близки и непознати, като не помагаме да се разпространи заразата.

В последните дни гледаме и слушаме страшно много новини и послания във връзка с заплахата над всички от Коронавируса. Да, и Йоанна говори за него. Но в нея намирам нещо различно. Тя със сигурност не е онази жена, която докато чете публично за спазването на лична хигиена, прелиства страницата след като е наслюнчила пръста си. Да, знам, че звучи ужасно – дано не сте го гледали, защото мога да го нарека и „нелепо“.

Затова пък българската актриса е в пълен контраст с описаната по-горе сцена – Йоанна очевидно е на уютно и тихо място – както разбираме от видеото – домът й. Тук тя споделя и темата на посланието й – #СтойСиВкъщи. Спокойна, с усмивка и вяра в това, че всичко ще бъде наред, тя ни споделя най-важните и толкова простички неща, за да бъдем всички по-добре. След това, за да проработи този механизъм на предаване сред обществото, тя отправя предизвикателство такова видео да създадат още 5 известни български лица, които да бъдат чути. Всеки от тях, разбира се, трябва да предизвика още 5.

Вече пети ден от кампанията се споделят видеа на story в Instagram и Facebook. Любимите ни певци и актьори публикуват постове, споделят важни новини или клипове и статии за Доброто по време на пандемия.

Задачата да стоим вкъщи първоначално звучи малко плашеща, макар и простичка. В същото време има хора, които мечтаят за 2 спокойни седмици вкъщи. Други обаче не приемат идеята на сериозно и се разхождат свободно навън, без да се замислят за последствията. Затова имаме нужда от подобна кампания – да ни докаже, че можем да дадем своя принос в спирането на заразата. Така предпазваме близките си и най-уязвимите от Коронавирус. Косвено помагаме и на всички лекари, които в момента се грижат за заболелите. Когато не излизаме, просто премахваме риска да станем преносители на заразата.

И така, изводът ми тук е, че „Ако до всяко добро същество (онлайн!), застане поне още едно…“ това толкова чисто и здраво послание ще бъде из цялото социално пространство на България. И много, много ми се иска всеки да почувства спокойствието, което ме прегърна от думите на Йоанна… Защото думата „паника“ е крайно несъвместима с тези две – „грижа“ и „здраве“.