Красивата София Лорен на 82

0
0

На днешната дата (20 септември( през далечната 1934 г. в Рим се ражда една от емблемите на световното кино – италианската актриса София Вилани Шиколоне. Днес тя е позната на целия свят с артистичното си име София Лорен, изграла над 80 екранни роли, оставяйки красив отпечатък в историята на киното, което я превръща безспорно в една от най-големите икони на века. Талант, грация и упоритост са трите думи, които описват София Лорен най-добре.

Тя е от хората с вдъхновяваща история, които стават пример за мнозина. София Лорен израства в бедност и нищета, дъщеря е на неуспяла актриса и баща, който ги напуска още преди тя да се роди. Израства в село близо до Неапол, което в последствие е опустошено от войната. Шрапнел я ранява и оставя белег на брадичката и за цял живот. В детските години съучениците й я наричат „малката пръчка”, заради хърбавата й фигура. Но благодарение на силния си дух и изкусителна красота още на 14 години тя се превръща в млада дама, като печели второ място на престижен конкурс за красота. Една година по-късно вече 15-годишна София прави и първите си незначителни стъпки в света на киното, като през 1953 г. идва и големият и дебют – главна роля в „Аида”. След това се снима в „Златото на Неапол”, който я утвърждава като един от изгряващите таланти в киното.

Голямата си кариера извън Италия София Лорен затвърждава и на международната сцена, когато се снима в пет филма с американската компания Парамаунт Пикчърс. За близо 60 години в киното играе в много други италиански и чуждестранни филми, като на два пъти е удостоена с наградата Оскар. Първият е за най-добра женска роля, получен през 1960 г. С тази награда тя става първата актриса, която печели Оскар за чуждоезичен филм.  През 1991 г. и е връчена може би най-голямата награда за творческия и път за следа в киното, а именно Оскар за цялостно творчество.

В любовта София Лорен също изживява своето голямо щастие. Неиният съпруг – италианският кинопродуцент Карло Понти, е с 15 години по-голям от нея, но това не им пречи да живеят заедно и да се обичат над половин век. От него тя ражда двама прекрасни сина.

Сега София Лорен е на 82, живее в Женева, Швейцария, и продължава да излъчва тази магнетична красота и щастлива усмивка!

А ние, екипът на lovetheater.bg, и желаем много здраве и да продължава да вдъхновява десетки поколения с личността си!