Красивата душа в грозна опаковка

0
0

По парижките улици – сган отдала се на алкохола, разврата и престъпленията. Но сред племето им вирее наивно и непорочно цвете, виещо се изящно под звуците на музиката. Красивата циганка Есмералда въплъщава нежност и грация в постановката “Парижката Света Богородица“ на Театър “София”.

През същото това време (някъде в 1482 година) зад стените на най-голямата парижка катедрала „Света Богородица“ живее гърбавият звънар Квазимодо. Човек винаги е боготворял красотата и е възприемал грозното за зло. Но неговата уродлива външност се компенсира от сърце пълно с доброта и чиста любов към Есмералда. Но как би могло едно такова момиче да се влюби в този гърбав, кривоглед, глух урод? Тя сляпо обича празноглавия и недостоен красавец Феб дьо Шатопер, противоположността на Квазимодо – външно красив, но духовно закърнял. Мелодраматичен сюжет, който се наблюдава и в сегашно време.

Единствената всеотдайна и изпълнена с жертви любов към Есмералда е тази на Квазимодо. Той е способен на истински героизъм под въздействието й. На нея противостои гибелната любов на отгледалия го свещеник Клод Фроло. Чувствата на отчето надделяват над разума и го превръщат в чудовище жадно за плътта на Есмералда. Ако той не може да я има, то никой друг няма да я притежава. Силните страсти, независимо дали са възвишени или грозни, погубват героите.

Снимка: "Театър София"
Снимка: “Театър София”

“Парижката Света Богородица“ ни сблъсква с коварството, страстта, падението, доброто и злото, красивото и грозното. Често съдим хората по това как изглеждат, подиграваме им се и ги пренебрегваме без да се замислим какви са и какво са преживели. Външността не е мерило за човечност, а просто опаковка.

Автор: Виктор Юго
Сценична версия и постановка: Лилия Абаджиева
Музикална картина: Лилия Абаджиева
Драматизация: Димитър Стоянович
Сценография: Васил Абаджиев
Участват: Пламен Манасиев, Калин Врачански, Юлиян Малинов, Мартин Гяуров, Николай Антонов, Росен Белов, Николай Върбанов, Юлиян Рачков, Михаил Милчев, Антон Григоров, Николай Димитров, Симона Халачева, Йорданка Любенова, Майя Остоич

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here