Кралската академия за драматично изкуство на Испания участва в МСТФ “Данаил Чирпански”

0
0

Кралското висше училище за драматично изкуство в Мадрид (РЕСАД) е една от най-важните образователни театрални институции в Испания. Академията е не само авторитетен учебен център на национално и местно ниво, но също така е и средище за изследване на испанския и световния театър.

Между 1 и 7 октомври Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” има честта да бъде домакин на студентите от РЕСАД в Стара Загора. На сцената на театър “Гео Милев” ще видим “Индианската кралица, terra firma” по семиоперата на Хенри Пърсел (1659-1695), която композиторът оставя недовършена поради ранната си смърт.

Произведението на Пърсел, базирано на работата на поета и драматург Джон Драйдън, разказва за една фантастична и алегорична Америка от времето преди испанската инвазия. През 2013 година в Кралския театър в Мадрид американският режисьор Питър Селърс преработва оригиналния вариант и създава спектакъл с нова драматична структура, ново либрето и различни персонажи, редувайки оригиналните части от “Индианската кралица” с песни и химни на Пърсел, и текстове от новелата “Бялото момиче и птиците без криле” на писателката от Никарагуа Росарио Агилар. Новият прочит на Селърс се фокусира върху пристигането на испанците в Централна Америка.

Poster The Indian Queen BulgaroСпектакълът на испанската академия, на който ще станем свидетели през фестивалната седмица, съчетава в себе си двата различни прочита на произведението. Както споделя самият екип, целта му е да възстанови историческата памет за случилото се с местното население по време на Конкистата.

Можете да гледате “Индианската кралица, terra firma” на Голяма сцена на Дрaматичен театър “Гео Милев”, Стара Загора, на 03.10.2017.

Входът за всички представления по време на фестивала е свободен.