„Косвени щети“ на ГЕРОИните, за които и вие трябва да научите

0
0

След големия успехи на постановката „Нирвана“, режисьорът Максима Боева, за която ви разказахме ТУК, осъществи своя втори професионален проект. На сцена Back Stage в Театър Азарян се състоя премиерата на „Косвени щети“ по романа на Светлана Алексиевич „Войната не е с лице на жена“.

Театърът винаги е бил вълнуващо преживяване, като малък празник през нощта на сив ден. Но този път беше някак по-специално. Виждаш прохождането на млад и талантлив режисьор, въпреки трудностите. Ентусиазмът на актрисите няма как да остане незабележим, както и добронамереността на целия екип, който е дал повече отколкото ще получи в замяна. Самият композитор Михаил Шишков подарява написаната за „Косвени щети“ музика.

Постановката ви среща с истинските истории на руските невръстни жени, които са били част от Втората световна война. Отиват на фронта като на шега, до момента в който не започват принудително да губят лекомислието, наивността и женствеността си. Мъжкият военен свят им подарява жестокост, мизерия, болка и тук-там някоя целувка.

Кошмарът, който споделят на публиката, показва колко по-сложни са всъщност категориите за „добрите” и „лошите”. Какво се случва, когато не можеш да се бориш с несвойствено за женската душа битуване? Създава се ново такова.

В контекста на движението New Age бихме приели това разрушение като врата към едно по-будно, ново Аз, на цената на много изпитания и болка. И ще продължим да вярваме, че най-доброто тепърва предстои. Но как стоят нещата след Втората световна война?

Годината е 1945, а скритите щети са тези, за които малцина ще разберат и ще останат изстрадани само от ГЕРОИните. Приносът им за отечеството не е оценен наравно с този на мъжете. Обществото ги осъжда за избора – „да бъдат“ фронтови кучки, да изоставят децата си. А може би единственият останал от тук насетне за тях смисъл са децата.

Има моменти, в които няма как да не се замислиш… Ами ако аз бях на мястото на тези жени? Тогава започваш да им се възхищаваш за силата, която става главно средство за оцеляване.

Актрисите Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова динамично и завладяващо изпълват сценичното пространство с историите, които ни разказват. Част от постановката са и мъжките образи на куклите, дело на сценографката Киряна Аврониева. На сцената няма да видите много декор, но ще се изненадате от многофункционалността на този, който е използван като неизменна част от всяка една картина.

И все пак – указания за употреба: ако сте емпатично настроен тип, е логично „Косвени щети“ да ви причини малко сълзи. Но след постановката въздухът продължава да трепти от вдъхновение и удовлетворението, че сте били част от историята на тези силни жени.

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Дебюти“ и се осъществява с подкрепата на „Клас 5Х5“, Български фонд за жените, Младежки театър „Николай Бинев“ и издателство „Парадокс“.